Annons

Statsvetare: Kritiken ett tecken på att hon har stöd

Ulla Andersson, Rossana Dinamarca och Nooshi Dadgostar tillhör förhandstipsen att bli ny partiledare för Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt.
Ulla Andersson, Rossana Dinamarca och Nooshi Dadgostar tillhör förhandstipsen att bli ny partiledare för Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt. Foto: TT

Samarbetet med Moderaterna splittrar favoriterna till ny Vänsterpartiledare. Rossana Dinamarca tycker att uppgörelsen normaliserar Sverigedemokraterna, medan Nooshi Dadgostar och Ulla Andersson står bakom partiets nya samarbeten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ingen har ännu tillkännagett att de står till förfogande för att ta över efter Jonas Sjöstedt när han avgår i maj. Men tre namn nämns oftare än andra i spekulationerna: Nooshi Dadgostar, Ulla Andersson och Rossana Dinamarca.

I en debattartikel i Aftonbladet riktar Rossana Dinamarca, före detta riksdagsledamot i Vänsterpartiet, skarp kritik mot att V har gått ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna för att stoppa reformen av Arbetsförmedlingen och ge mer pengar till välfärden. Att samarbetena får passivt stöd av Sverigedemokraterna bidrar enligt Dinamarca till att SD normaliseras och bäddar för en SD-ledd regering i framtiden. Hon menar att V bör sluta ingå överenskommelser med M och KD.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, pekar på att Vänsterpartiet gått längst i att kritisera andra partier som lagt fram förslag som fått stöd av SD, som när de forna allianspartierna fick igenom sin budget med hjälp av SD:s röster efter valet 2014.

– Rossana Dinamarca har en poäng i att man kanske devalverar Vänsterpartiets möjligheter framöver att på ett trovärdigt sätt använda sig av den typen av retorik, säger han.

Annons
Annons

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, säger att när V ingår överenskommelser med M som SD sedan stöder, kan det underlätta för M om de i framtiden söker samarbeten med SD.

Det gynnar också SD att de genom sitt stöd är med och fäller regeringens förslag, enligt Jenny Madestam. Men också V är vinnare.

– För V finns ett stort värde i att nu ta täten i att pressa regeringen. V har redan lovat sina väljare och medlemmar att ligga på regeringen, det måste fullföljas, att bara tiga kan väcka en intern och extern kritik mot V.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, har företrätt Vänsterpartiet i M-KD-samarbetet och står således bakom det. Nooshi Dadgostar, vice partiledare, sluter också upp bakom partilinjen. I ett mejl till SvD angående Rossana Dinamarcas kritik skriver hon att hon inte har något att tillägga utöver vad partisekreteraren Aron Etzler har sagt till Expressen: ”Vänsterpartiet förhandlar aldrig med SD och alla vet att vi är varandras motpoler. Om vi skulle sluta föra fram egna förslag av rädsla för SD så skulle vårt parti bli ett oförargligt lydparti till regeringen”.

Vilken linje partiet väljer efter Jonas Sjöstedt avgång kommer att vara viktigt för januariavtalets framtid. Jenny Madestam säger att januarisamarbetet ”definitivt är hotat, kanske till och med över”, om Vänsterpartiet får med sig Moderaterna och Kristdemokraterna mot reformer av hyresmarknaden och arbetsrätten.

– För Centerpartiet är det viktigt att arbetsrätten och hyresregleringen förändras. Om dessa reformer inte blir av är ett kvarstannande i samarbetet svårt att argumentera för, säger Jenny Madestam.

Annons
Annons

Att Rossana Dinamarca skrev debattartikeln kan vara ett tecken på att hon har stöd inom partiet, enligt Jenny Madestam.

– När politiker som aspirerar på något agerar, så gör de det just för att de vet att de har ett stöd. Det är nämligen en stor risk att gå ut med kritik. Samtidigt finns också en falang i V som nu är nöjda med Sjöstedts hållning i och med att det ger utdelning opinionen.

Jonas Hinnfors tror att Rossana Dinamarca kan förlora på att öppet vara kritisk mot partiledningen.

– Bland sina uppbackare kan hon stärkas, men att ta strid mot partiledningen i en sådan strategiskt viktig fråga kan gör att en del drar öronen åt sig.

Vänsterpartistiska riksdagsledamoten Ilona Szatmari Waldau säger att hon inte sett några tecken på att Vänsterpartiets samarbeten har gynnat SD.

De senaste månaderna har man sett och hört väldigt lite av Sverigedemokraterna. Den politiska debatten har handlat väldigt mycket om hur regeringen måste satsa mer på välfärden genom att V och M samarbetar i frågan, säger Ilona Szatmari Waldau.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons