Annons

Statsvetare: ”Kan leda till regeringskris”

Alliansens väcker misstroendeförklaring mot tre statsråd efter händelserna kring Transportstyrelsen. Det är en allvarlig markering som kan leda till regeringskris, enligt statsvetaren Marje Lemne.

Under strecket
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Emma-Sofia Olsson

Under en presskonferens på onsdagen meddelade alliansledarna att de väcker misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist.

För att genomföra en misstroendeförklaring behöver riskdagen sammankallas. Alliansen har sagt att de ska be talmannen att sammankalla riksdagen, men i nuläget har en sådan begäran inte kommit in.

Förvånad att det skedde så snabbt

– Jag blev förvånad att det skedde så snabbt från Alliansens sida, men det är också framprovocerat av att regeringen agerat så långsamt, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörn högskola.

Hon menar att fokus har flyttat från ett haveri på Transportstyrelsens till att handla om regeringens bristande ledarskap. Alliansen väcker misstroendeförklaring med motiveringen att de tre statsråden har fått information om säkerhetsläckan redan för ett år sedan men inte agerat.

Annons
Annons

Enklast att låta Anna Johansson gå.

Alliansen ska be talmannen att sammankalla riksdagen till ett extrainsatt möte för röstning om misstroendeförklaring. Om statsråden fälls innebär det en regeringskris, menar Lemne. Men regeringen kan förekomma misstroendeförklaringen genom att låta ett eller två statsråd gå.

Det har inte kommit in någon begäran till talmannen om att sammankalla riksdagen än. Men på kansliet för riskdagens kammare är förberedelserna i full gång.

– Det här är en ovan situation för oss och förbereder oss inför en eventuell begäran, säger Charlotte Rydell, kanslichef vid riskdagen.

Talmannen får kalla till ett extrainsatt möte under en period när riksdagen inte är öppen om minst 115 ledamöter eller regeringen begär det. Riksdagen ska samlas inom tio dagar från det att en begäran lämnats in.

Det är en svensk kutym att regeringen brukar låta ett statsråd avgå innan en misstroendeförklaring, men det kan bli svårt eftersom två av statsråden har tunga poster som Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

– Det enklaste skulle vara att låta Anna Johansson gå eftersom både Ygeman och Hultqvist är tunga statsråd, säger hon.

Indirekt är det här en kritik mot statsministerns ledning, menar Lemne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons