Annons

Statsvetare: MP står inför svår pedagogisk uppgift

Miljöpartiets språkrör till vänster, Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
Miljöpartiets språkrör till vänster, Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Foto: TT

Miljöpartiet går till val på en generösare flyktingpolitik, enligt det utkast till valmanifest som Ekot tagit del av. Partiet konkurrerar nu med C och V om de väljare som motsätter sig en striktare flyktingpolitik, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets ledning vill gå till val på en mer generös anhöriginvandring och att ge skyddsbehövande permanenta uppehållstillstånd, enligt ett förslag till valmanifest, som Sveriges Radio Ekot tagit del av.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att förslagen kan locka väljare bland den fjärdedel av svenskarna som, enligt senaste SOM-undersökningen, är för en generösare flyktingpolitik.

– Det finns en potential i att skjuta in sig på att bli rösten som för deras talan, säger han.

Även Vänsterpartiet och Centerpartiet konkurrerar enligt Hinnfors om de väljarna – för MP kan det därför bli svårt att ta röster från dessa partier. Socialdemokraterna och Moderaterna förespråkar däremot en striktare flyktingpolitik – samtidigt finns väljare i båda partierna som brinner för ett generösare mottagande, enligt Hinnfors.

– Det finns väldigt engagerade människor kring den här frågan i både S och M, där har man potential att ta väljare, säger han.

Hinnfors betonar visserligen att det finns stora skillnader i andra sakfrågor mellan MP å ena sidan och S och M å den andra. Hans bedömning är därför att gruppen som trots det är redo att rösta MP är relativt liten.

Annons
Annons

– Men även om det kanske är små flöden är det livsviktigt för ett parti som kämpar för att nå fyra procent.

2015 var regeringspartiet MP med och drev igenom en skärpning av flyktingpolitiken. Fram till 2019 gäller en tillfällig, strängare migrationslagstiftning i Sverige. En Sifoundersökning från 2015 visade att sju av tio svenskar då stödde åtstramningarna.

Internt har förslaget väckt en kritisk diskussion inom MP – och enligt Ekots uppgift vill alltså partiledningen nu röra sig i motsatt riktning.

– Miljöpartiet har tappat generellt i opinionen, det kan man nog sätta i samband med att partiet tvingades in i stora kompromisser i sina två stora områden: Miljö och migration, säger Jonas Hinnfors.

Har uppgörelsen påverkat MP:s trovärdighet i de här frågorna?

Miljöpartiet har tappat generellt i opinionen, det kan man nog sätta i samband med att partiet tvingades in i stora kompromisser i sina två stora områden: Miljö och migration.

– Man har prioriterat regeringspåverkan och då har man fått kompromissa. Det är något som alla regeringspartier måste göra men det kan vara en svår pedagogisk uppgift att förklara det för väljarna, säger Jonas Hinnfors.

Han bedömer att det är orealistiskt att i riksdagen få igenom förslag om en generösare migrationspolitik, eftersom stöd för detta saknas hos de tre största partierna: S, M och SD.

– Det finns en massiv majoritet för att inte öppna upp i den riktningen, säger han.

Enligt den senaste väljarbarometern från SvD/Sifo från mars 2018, låg MP:s väljarstöd på 3,8 procent vilket är under riksdagsspärren.

Miljöpartiet ska anta ett valmanifest på partiets kongress i maj. MP:s presschef Axel Naver avböjer att kommentera Ekots uppgifter för SvD.

Efter reklamen visas:
MELLAN RADERNA har MP sålt sin själ?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons