Annons

Statsvetare om Löfven: Oväntat drag – men skickligt

Statsministern ombildar regeringen efter Alliansens misstroendeförklaring. Två av de kritiserade statsråden avgår men en stannar. Det är oväntat men en skicklig lösning, menar statsvetaren Marie Demker.

Under strecket
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: Erik Simander/TT

Statsvetaren Marie Demker.

Foto: Adam Ihse/TT

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: Erik Simander/TT
Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Erik Simander/TT

Statsministern Stefan Löfven ombildar regeringen på torsdagen. Två nya ministrar tillkommer och två avgår, men inte försvarsministern Peter Hultqvist som Alliansen vill väcka en misstroendeförklaring mot.

– Det är en unik situation att en misstroendeförklaring väcks mot tre statsråd och att två avgår men inte den tredje. Det finns det ingen modell för, säger statsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet.

Alliansen hotade att väcka misstroendeförklaring mot inrikesministern Anders Ygeman (S), infrastrukturministern Anna Johansson (S) och Peter Hultqvist efter it-skandalen på Transportstyrelsen. Dagen efter misstroendeförklaringen gav Löfven beskedet att Anders Ygeman och Anna Johansson lämnar sina poster men inte Peter Hultqvist.

Annons
Annons

Statsvetaren Marie Demker.

Foto: Adam Ihse/TT

Alliansen välkomnar beskedet om att inrikesministern Anders Ygeman och infrastrukturministern Anna Johansson lämnar sina poster, men går vidare med ett misstroendevotum mot Peter Hultqvist.

– Misstroendet mot Peter Hultqvist är detsamma som i går. Det här handlar om Sveriges säkerhet och enskildas personers säkerhet. Det här är den största säkerhetskrisen på decennier, säger Anna Kinberg Batra, partiledare för moderaterna.

Men Alliansen kommer inte att be om ett extra möte i riskdagen utan väntar med en omröstning i misstroendefrågan till september.

Eftersom de redan har kompromissat genom att låta två statsråd avgå, kan det ske igen. Men det finns ingen modell för det här.

Statsvetaren Marie Demker.
Statsvetaren Marie Demker. Foto: Adam Ihse/TT

Det finns två alternativ om Alliansen går vidare med misstroendeförklaringen. Det ena är att regeringen ställer en kabinettsfråga, där regeringen kan ställa ett ultimatum: Antingen drar ni tillbaka misstroendeförklaringen eller så är det en misstroendeförklaring mot regeringen och den kan avgå.

Det andra alternativet är att Löfven går med på ännu en kompromiss.

– Eftersom de redan har kompromissat genom att låta två statsråd avgå, kan det ske igen. Men det finns ingen modell för det här, säger Marie Demker.

I samband med att två statsråd lämnade sina poster tillkom två nya, Tomas Eneroth (S) blir ny infrastrukturminister och Heléne Fritzon (S) blir migrationsminister. Det är efter att tidigare justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tar över inrikesfrågorna från Ygeman.

Anders Ygeman tar över som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen efter Tomas Eneroth. Han har inte spelat ut sin roll i partiet, menar statsvetaren Marja Lemne vid Södertörn högskola.

– Det är en stark ställning och Löfven nämnde att Ygeman kan få en roll i den kommande valrörelsen, säger hon.

Lemne är inte överraskad över de nya ministrarna, Eneroth är en välkänd trotjänare och Fritzon är en tung lokalpolitiker.

– Hon har en gedigen kommunal erfarenhet av migrationsfrågor.

Även socialminister Annika Strandhäll (S) tar över tidigare folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) slutar på grund av hälsoskäl.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons