Annons

Statsvetare: Så kan makten flyttas av valresultatet

Emmanuel Macrons parti har hjälpt den liberala gruppen att gå framåt i EU.
Emmanuel Macrons parti har hjälpt den liberala gruppen att gå framåt i EU. Foto: Francois Mori/AP

Europa är politiskt mer splittrat än någonsin. De två stora partigrupperna S&D och EPP backade medan flera mindre grupperingar gick framåt. Det kan leda till att makt flyttas från parlamentet till ministerrådet och medlemsstaterna, säger statsvetaren Göran von Sydow.

Under strecket
Publicerad

Göran von Sydow.

Foto: Sieps Bild 1 av 1

Hur vill du summera det sammanlagda valet i EU:s 28 länder?

– Vi har fått ett mer splittrat och fragmentiserat landskap på Europanivå. Europeisk politik blir mer polariserad och vi får en ny konfliktdimension, inte traditionellt vänster mot höger, utan snarare en sociokulturell och värderingskonflikt, säger Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

– Det är en konsekvens av att väljarna betett sig lite olika i länderna och sprider ut sina röster mer. De största förlorarna är det stora breda partierna som Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.

– Vilka som har vunnit skiljer sig åt mellan länderna. Man ser en frambrytning av liberala gruppen inte minst efter att president Macrons En Marche kommit in med ganska många mandat och en uppgång för liberaldemokraterna i Storbritannien.

– Men det är också en uppgång för de gröna partierna, särskilt i de gamla medlemsländerna som Tyskland och Frankrike. De har lyckats mobilsera de unga väljarna som inte brukar rösta i Europaparlamentsvalet.

– Uppgången på högerflanken är förknippad med Lega Nord i Italien och Brexitpartiet i Storbritannien. Men även AFD i Tyskland och Vox i Spanien har gått framåt.

Annons
Annons

Största överraskningen?

– Det nya Brexitpartiet. Väljarbeteendet i Storbritannien är otroligt omvälvande, Brexitkonflikten har ju helt vänt upp och ner på brittisk politik. Men det är ett särfall och har en egen logik.

– De gröna partiernas framgångar överraskar lite. Stora partier som också sitter i regeringsställning brukar göra sämre ifrån sig i EU-valen. I det ljuset var de spanska socialdemokraternas framgångar lite oväntade. Även Lega Nord i Italien faller in i det, där ett stort regeringsparti som ändå gör betydande framgångar.

– Även socialdemokraterna i Sverige har som regeringsparti klarat sig ganska bra särskilt som vi vet att just socialdemokratiska partier har svårt i Europaparlamentsval. Men i Sverige, Spanien, Malta och Portugal blir Socialdemokraterna största parti.

Varför ökade valdeltagandet?

– Ja det är en av de mest bestående sakerna från det här valet. Valdeltagandet ligger nu på nästan 51 procent och det är en påtaglig ökning sedan förra EU-valet. Det har dessutom ökat i nästan alla EU-länder, i några fall ganska rejält.

– Sedan den stora utvidgningen har vi inte haft ett så här högt valdeltagandet. EU blir mer representativt och det kan vi förstå i ljuset av nya konflikter som mobiliserar väljarna. Det är sakfrågor som mobiliserar men det finns också ett större utbud av partier på båda sidor om konfliktlinjerna. Särskilt tydlig är högerpopulismens mobilisering, det fanns ett större utbud av partier som gjorde att man faktiskt gick och röstade vilket man annars inte skulle gjort.

– Intresset och viljan att delta i val har generellt ökat. Det kan vi också se i många nationella val i Europa på senare år.

Annons
Annons

Göran von Sydow.

Foto: Sieps Bild 1 av 1
Göran von Sydow.
Göran von Sydow. Foto: Sieps

Vilka kommer styra EU de närmaste fem åren?

– Det blir mer svårtstyrt och knepigare att bilda majoriteter. EPP och S&D har tidigare alltid kunnat bilda en majoritet tillsammans i parlamentet och under senaste mandatperioden har det varit många storkoalitioner. Men nu kan inte dessa två maktpartier bilda en gemensam majoritet och då måste partierna bredda sig och hitta nya samarbetsformer.

– Det kommer inte längre räcka om socialdemokraterna, liberalerna, de gröna och vänstern skulle vilja bilda något ihop. Och samma sak gäller för EPP om de ska samarbeta högerut. Det kommer tvinga fram större och bredare koalitioner i den politiska mitten. Liberalerna och de gröna blir ett slags vågmästarpartier, det kommer säkert bli lite hoppande och knöligt att bilda majoritet i sakfrågorna.

– Parlamentet kan också tappa en del styrfart och det politiska initiativet till ministerrådet och medlemsstaterna om man inte kan enas. Det har ju annars historiskt varit viktigt för både Socialdemokraterna och de konservativa att komma överens för att flytta fram parlamentets positioner.

Ser du någon sakfråga där politiken kan förändras av valresultatet?

– Kanske när det gäller klimatfrågan. Man har fått en tydlig signal nu att man ska arbeta mer aktivt. I övrigt blir det nog ganska spretigt och svårläst vart EU ska ta vägen. Men en viktig test kommer redan när man ska välja kommissionens nya president.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons