Annons

Statsvetare: Sabuni lockade inga nya väljare

Nyamko Sabuni.
Nyamko Sabuni. Foto: Pontus Lundahl/TT

Betyget på den nya partiledaren är svalt efter Liberalernas landsmöte. Nyamko Sabuni övertygar inte i regeringsfrågan och kommer inte heller med en tydlig vision om vilket slags parti L ska vara, enligt två statsvetare.

Under strecket
Niklas Svahn / TT
Uppdaterad
Publicerad

– Förväntan på henne var ganska hög, att hon skulle ge en tydlig bild av vilket parti Liberalerna ska vara. Det fanns en riktning om vad Sabunis liberaler är för parti, men jag tycker inte att hon tydliggjorde det så att väljarna kan lockas. Där är hon verkligen inte än, säger Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala Nyhetsbyrån, som själv var var på plats under landsmötet i Västerås.

Under helgen debatterade L frågor som arbetskraftsinvandring, mobilfria omklädningsrum, dödshjälp, tekniska lösningar på klimatfrågan och integration i form av ett "förortslyft". Nyamko Sabuni fokuserade på de två senare ämnena i sitt tal, vilket enligt Svend Dahl var rätt prioritering.

– Hon har en trovärdighet i de här frågorna som Liberalerna måste utnyttja.

Men inte heller här lyckades hon foga in frågorna i en berättelse som lockar väljare. Samtidigt var talet spretigt och gjorde nog ingen särskilt glad, enligt statsvetaren.

– När man lyssnade på talet fick man bilden av att Liberalerna är ett parti som tycker en rad saker, men den sammanhållna idén om varför fanns inte. Och om man dessutom är ett parti som i de flesta mätningar ligger strax under riksdagsspärren så måste man ha som prioritering att vara väldigt tydlig i sin berättelse mot väljarna, säger Svend Dahl.

Annons
Annons

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare vid marknadsliberal tankesmedjan Timbro, deltog också på landsmötet. Han ser inte Liberalernas utmaning som en personfråga utan en innehållsfråga.

– Hon som nyvald har lite tid på sig. Det är ingen i partiet som vill börja ifrågasätta ledarpositionen nu. Det är långt till nästa val, vilket gör att de flesta har lite tålamod än så länge.

Han håller med om att Nyamko Sabuni talar med en trovärdighet när hon säger att utanförskapsområden ska vara ett minne blott 2030. Men enligt Heinö överskuggas innehållet av en enda fråga: regeringssammansättningen.

– Hon övertygar inte när hon inte kan svara på frågan om vart hon vill föra partiet i den meningen. Jämförelsen i någon intervju med ett äktenskap, där man ska ta en dag i sänder, den övertygar inte.

Partiet måste hitta ett förhållningssätt i regeringsfrågan som gör att man får prata sakpolitik, enligt Heinö.

– Det är ett litet parti som inte får jättemycket uppmärksamhet och det måste vara innehållet som kommer fram, och just nu är man förlamad i den positionen.

Svend Dahl kallar till och med regeringsfrågan en "oerhörd belastning" för Liberalerna, och nämner att de flesta liberala väljare hellre skulle sett en borgerlig regering.

– Stora delar av partiet tycker att samarbetet med Socialdemokraterna är mycket bra medan partiets potentiella väljare eller före detta väljare tycker det är en dålig idé.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons