Annons

Statsvetare: SD-skandaler påverkar inte valet

Stefan Jakobsson (SD). Arkivbild.
Stefan Jakobsson (SD). Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med bara dagar kvar till valet har en rad skandaler skakat Sverigedemokraterna. Men väljarna påverkas inte nämnvärt av den senaste veckans avslöjanden, anser statsvetare.

Under strecket
TT
Publicerad

På tisdagen meddelade SD:s skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson att han drar tillbaka sin kandidatur till riksdagen. Detta efter att Aftonbladet avslöjat att han bekostat privata taxiresor och hotellrum till familjen med skattepengar.

Ytterligare två SD-kandidater, från Halmstad respektive Stockholm, har lämnat partiet då Expressen uppmärksammat hatiska och rasistiska inlägg från kandidaterna på nätet.

– Att företrädare för SD förknippas med rasistiska uttalande är inget nytt för väljarna, men den girighet och nonchalans som kommer fram i Jakobssons fall kan skada förtroendet på ett annat sätt, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskaps och opinionsforskare vid Göteborgs universitet.

Enligt Esaiasson är det emellertid inte troligt händelserna kommer påverka valresultatet nämnvärt.

– För personer som tvekar skulle det kunna ha viss effekt men de som är politiskt övertygade påverkas inte, särskilt inte när partiet ser till att snabbt ta avstånd från sin företrädare, säger han och lägger till:

– Under en valrörelse får väljarna ta del av så mycket ny information att skandaler av detta slag inte får samma utrymme eller betydelse som annars. Dessutom har många redan röstat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons