Annons

Statsvetare: "Tror på ny comeback för Sahlin"

I går kom beskedet att Mona Sahlin avgår från uppdraget som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Men trots nya avslöjanden om oegentligheter lär hon snart vara tillbaka igen, säger socialdemokraten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Under strecket
TT
Publicerad

Mona Sahlin har både en stor fanskara och en extraordinär förmåga att göra politisk comeback, säger socialdemokraten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1

Mona Sahlin har både en stor fanskara och en extraordinär förmåga att göra politisk comeback, säger socialdemokraten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1
Mona Sahlin har både en stor fanskara och en  extraordinär förmåga att göra politisk comeback, säger socialdemokraten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Mona Sahlin har både en stor fanskara och en extraordinär förmåga att göra politisk comeback, säger socialdemokraten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Foto: Adam Ihse/TT

– Hon är ingen dussinpolitiker. Med några nya skrapor i lacken glider hon fram som en gammal Ford, säger han till TT.

Om det bara handlar om en mindre oegentlighet kan en comeback vara möjlig i någon form, tror Jonas Hinnfors som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet,

– Hon är nog ganska stark och har en väldig glöd. Hon har visat att hon kan komma tillbaka tidigare, trots ett ganska hårt motstånd.

Mona Sahlin har varit i blåsväder förr. När hon 1990 gjorde entré som ny arbetsmarknadsminister i Ingvar Carlssons regering och fick lansera det så kallade stoppaketet 1990 – regeringens stoppaket för priser, löner och strejker – blev hon inte populär. 1995 lanserades hon som kandidat till partiledarposten, när Ingvar Carlsson beslutat sig för att avgå. Men efter att hon använt riksdagens kreditkort för privata utgifter, den så kallade Tobleroneaffären, tog Sahlin time out från politiken.

Annons
Annons

– Delar av partiet har hela tiden misstrott henne. Hon har respekterats och är älskad av vissa delar av partiet, men samtidigt misstrodd av andra. Det kan vara svårt när det blåser snålt, konstaterar Jonas Hinnfors.

Men bara några år efter Tobleroneaffären var hon tillbaka på den politiska arenan. Och nu stormar det igen. I går kom beskedet att Sahlin lämnar sin post som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism i förtid – sedan hon intygat att en medarbetare tjänat betydligt mer än vad han gjort. Enligt Expressen har även medarbetaren som fick intyget beslutat sig för att lämna sitt jobb från och med måndag.

Intyget skrevs på myndighetens brevpapper och användes sedan av medarbetaren för att köpa en bostad i Saltsjöbaden, avslöjade Expressen på onsdagen.

Åklagare har inlett en förundersökning, men än finns det flera frågetecken kring vad som egentligen hänt, menar Stig-Björn Ljunggren.

– Man har pratat om hennes ovanor förr, att det varit konstigheter och tveksamheter, och många ser det här som att det bara är en fortsättning. Det kanske det är – men det kan också finnas andra omständigheter, säger han.

– Det kan finnas en annan story.

TT: Är det möjligt för henne att göra politisk comeback?

– Ja, hon har en extraordinär förmåga, och hon har många som stöttar henne. Även i sådana här motgångar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons