Annons

Statsvetare: Två tydliga linjer inom S om flyktingpolitiken

Socialdemokraterna har två tydliga linjer i flyktingfrågan som balanserar mot varandra, enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors. En striktare, och en mer generös. När förre partiledaren Göran Persson uttalar sig om flyktingar och tiggare ansluter han sig till den striktare gruppen som nu kan vädra morgonluft, och dessutom få många att längta tillbaka efter en tydlig ledare.

Under strecket
Publicerad

Göran Persson ger uttryck för en hårdare linje inom flyktingpolitiken och tiggerifrågan inför partiet kommundagar i Örebro.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Göran Persson ger uttryck för en hårdare linje inom flyktingpolitiken och tiggerifrågan inför partiet kommundagar i Örebro.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Göran Persson ger uttryck för en hårdare linje inom flyktingpolitiken och tiggerifrågan inför partiet kommundagar i Örebro.
Göran Persson ger uttryck för en hårdare linje inom flyktingpolitiken och tiggerifrågan inför partiet kommundagar i Örebro. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förre socialdemokratiske partiledaren Göran Persson uttryckte i en SvD-intervju att han tycker att regeringens åtgärder inom flyktingpolitiken i höstas var rätt, men kom alldeles för sent, och att han förstår Österrikes begränsning av antalet flyktingar. Han säger också att han förespråkar ett förbud för tiggeri.

– Det finns två tydliga riktningar inom Socialdemokraterna, som balanserar mot varandra. Han är en av dem som förespråkar den linje som är striktare i invandringspolitiken, säger Jonas Hinnfors, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Från vissa håll har det spekulerats i om Göran Perssons uttalanden kommit till som något av en testballong för dem som vill ha skärpningar för S flyktingpolitik och hållning i tiggerifrågan. Men det tror inte Jonas Hinnfors.

Annons
Annons

– Han är en frispråkig person, men att han skulle gå i någons ledband, det har jag svårt att tro. Min personliga uppfattning är att han säger saker som faller honom in, säger han.

Perssons åsikter om tiggeriet speglar hur svårt Socialdemokraterna har att hantera just tiggeridebatten, tycker han.

– Det handlar om sköra personer, och inom Socialdemokraterna finns en stark tradition att visa solidaritet med dem. Det är det som hela det socialdemokratiska projektet handlar om, att utrota fattigdomen, säger han.

Samtidigt så handlar det om utländska medborgare som kommer hit, och om mycket komplicerade och oklara regler.

– Det finns en handfallenhet, och en rad oklarheter och praktiska problem. Men det här är svårt för Socialdemokraterna, bilden av välfärdssamhället är svår att upprätthålla när det sitter tiggare på gatorna, säger han.

Vilken reell inverkan på politiken den förre statsministerns uttalanden får är dock svårt att säga, tycker han.

– Gamla partiledare har en friare roll, men det finns inget stöd för att ha mer inflytande än andra debattörer. De som förespråkar den striktare linjen får medhåll, men när han exempelvis säger att de skärpta åtgärderna kom för sent i höstas så kan det göra att politikerna känner sig kritiserade och låser fast sig, säger han.

Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, tror att den förre statsministerns uttalanden gör att debatten blir mer polariserad. De som vill diskutera en hårdare linje får stöd, och många kan också längta tillbaka till en tydlig ledare, som Göran Persson uppfattas som nu i efterhand, tror han.

Annons
Annons

– Hela politiken kan ses som "ett andra klassen uppbåd". Det finns en längtan efter en stark politisk kraft, som vi inte har idag. Det brukar vara så med gamla ledare, att man känner sig lättad först när de försvinner, men så efter ett tag så omvärderas de, säger han.

Göran Perssons uttalanden har applåderats av Sverigedemokraterna. I en intervju i Expressen hyllar partiskreterare Richard Jomshof Perssons åsikter.

– SD har ju en egen agenda, att få bort sin pariastämpel. Därför så pekar de så fort någon uttalar något som stämmer med deras politik, säger Jonas Hinnfors.

Stig-Björn Ljunggren tror att SD:s applåder bidrar till att Socialdemokratin inte kommer att diskutera flyktingpolitiken i fortsättningen heller.

– Det är den här rädslan som gjort att vi fått den här ketchupeffekten i migrationspolitiken. Först pratade vi inte om problemen på grund av rädslan för SD. Sedan såg man att vi inte kan ha den migrationspolitik som vi hade, och då kom alla åtgärderna på en gång, säger han.

Han tror att SD påverkat flyktingpolitiken, men kanske inte på det sätt som de själva önskat.

– Jag tror att omsvängningen av politiken kom senare på grund av att SD varit en styggelse för de andra partierna, säger han.

Han ser att ansamlingen av problem, där flyktingmottagandet är ett av många bekymmer, till slut kommer att göra att vi får blocköverskridande överenskommelser. Regeringen behöver en starkare bas, tror han, eftersom problemen är så så många och så svåra och regeringen så svag.

– Politik handlar om att lösa upp målkonflikter, men i nästa steg måste också omvärlden svara på förändringarna, och se på dem som trovärdiga och stabila. Då kommer blocköverskridande överenskommelser till för att skapa stabilitet, säger Stig-Björn Ljunggren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons