Annons

Statsvetare: ”Utredningar kommer inte begravas”

I regeringsuppgörelsen bygger 28 av 73 punkter på att långa utredningar ska göras. Snittiden för en statlig utredning är ett och ett halvt år – men statsvetare tror inte att det är ett sätt att försöka begrava frågorna.

Under strecket
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Centerledaren Annie Lööf.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf. Foto: Lars Pehrson

Regeringsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna resulterade i en överenskommelse med 73 punkter. Den innebär att Centern och Liberalerna går med på att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister och att han tillåts bilda en regering där Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår.

Men för att komma överens med de två allianspartierna har Socialdemokraterna tvingats till stora eftergifter, bland annat att Lagen om anställningsskydd ska ändras och att fri hyressättning ska införas vid nybyggnation av bostäder.

Men många av förändringarna i överenskommelsen kommer att dröja. 28 av punkterna innehåller hänvisningar till utredningar som i flera fall inte ska vara färdiga förrän i slutet av den nuvarande mandatperioden. Till exempel ska förändringarna i Las och den fria hyressättningen inte börja gälla förrän 2021.

Annons
Annons

Vi har inga studier som visar att frågor systematiskt begravs.

Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror dock inte att utredningarna är ett sätt för Socialdemokraterna att försöka se till att förslagen aldrig blir verklighet.

– Vi har inga studier som visar att frågor systematiskt begravs. Det normala är att man tillsätter utredningar för större reformer. Jag tror att C och L kommer att övervaka det här väldigt noga och se till att de här frågorna faktiskt kommer till stånd. Det är ett villkor från deras sida att det kommer skarpa förslag.

Enligt Carl Dahlström, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tar en statlig utredning i snitt ett och ett halvt år.

– Det är bara ett medeltal, men visar ändå att en utredning inte behöver betyda att något dröjer till nästa mandatperiod. Men ju större och vagare frågan är formulerad, desto längre tid kommer det att ta. Då behöver man först arbeta fram direktiv som man ska vara överens om och sedan tillsätta utredningen. Då kan det ta betydligt längre än ett och ett halvt år.

Om stödet för en regering är svagt i riksdagen blir det viktigare med en parlamentariskt sammansatt utredning, alltså en utredning med riksdagsledamöter från olika partier, säger Carl Dahlström.

– Om regeringen inte kan räkna med att få ett stöd för sina förslag är det viktigare att tidigt i processen få in synpunkter från olika parter så att man kan anpassa sina förslag.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt lovade på onsdagen att försöka fälla regeringen om S, MP, C och L går vidare med förslagen om försämrad trygghet på arbetsmarknaden och fri hyressättning. Carl Dahlström tror dock att det finns goda möjligheter att de blir verklighet.

– Om det är en parlamentariskt sammansatt utredning kommer de här partierna veta vad som krävs för att få de nödvändiga mandaten. Och man kan mycket väl tänka sig att både KD och M tycker att förändringarna i Las och marknadshyrorna är bra idéer, och då behövs inte Vänsterpartiet i ett sådant läge. Vänsterns chans är i sådana fall att väcka misstroendevotum mot statsministern och hoppas på att tillräckligt många av övriga oppositionspartier stödjer det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons