Annons

Statsvetaren: Så ska M kamma hem valsegern

Moderaternas uppgång efter partiledarbytet har brutits. Nu måste partiet hitta nya vägar för att öka väljarstödet, enligt statsvetaren Tommy Möller.

– Det kanske inte blir så lätt att vinna tillbaka alla väljarna som de har förlorat till Sverigedemokraterna, säger han.

Under strecket
Publicerad

Tommy Möller professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet tror att M nu kommer satsa hårt på att vinna över väljare från S genom att prata välfärd och vinster.

Foto: Pi FriskBild 1 av 1

Tommy Möller professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet tror att M nu kommer satsa hårt på att vinna över väljare från S genom att prata välfärd och vinster.

Foto: Pi FriskBild 1 av 1
Tommy Möller professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet tror att M nu kommer satsa hårt på att vinna över väljare från S genom att prata välfärd och vinster.
Tommy Möller professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet tror att M nu kommer satsa hårt på att vinna över väljare från S genom att prata välfärd och vinster. Foto: Pi Frisk

En färsk väljarbarometer från SvD/Sifo visar att den uppgång Moderaterna haft sedan Ulf Kristersson blev partiledare nu är bruten. Partiet backar 0,4 procentenheter till 22 procent.

– Det är ytterligare en mätning som visar att Moderaterna stabiliserat sig efter en stökig tid, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer (M).

Det har varit ett minst sagt turbulent år för Moderaterna. Efter Anna Kinberg Batras utspel om SD i januari sjönk partiet 6 procentenheter i SvD/Sifo till som lägst 15,9 procent. Hon tvingades bort och den 1 oktober valdes Ulf Kristersson till ny ledare för Moderaterna.

Under hösten steg väljarstödet och nu verkar det alltså ha stabiliserats på samma nivå som i början av året.

– Man kan säga att Moderaterna nu konsoliderar sig på en normal nivå som är under valresultatet – som var en besvikelse, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Annons
Annons

Gunnar Strömmer säger att M nu måste stärka sitt förtroende ytterligare om de ska nå nästa nivå vad gäller väljarstöd.

– Vi tappade många väljare redan i valet 2014 och det kommer att ta tid att växa. Vi får nog räkna med att den vägen inte är helt rak, säger han.

SvD/Sifo: Efter kaoset – M tillbaka där de börjadesvd.se

De nya väljarna som tillkom under hösten kom främst från Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Men samtidigt som M går ner något ökar SD med 2 procentenheter i den nya mätningen, förändringarna är inte statistiskt säkerställda.

– Det kanske ändå säger något om att det inte blir så jättelätt för Moderaterna att vinna tillbaka alla väljarna som man har förlorat till Sverigedemokraterna under den här mandatperioden, säger Tommy Möller.

Han tror att M nu kommer rikta in sig på att locka över S-väljare.

– Vad som gäller nu om man ska vinna valet är att man vinner över väljare från Socialdemokraterna i första hand. Jag skulle gissa att man nu siktar in sig på att få en rörelse från S och där kommer man nog köra hårt med välfärdsfrågorna och vinstfrågan framöver, säger han.

SD är det parti som går upp mest i väljarbarometern. Tommy Möller kopplar samman uppgången med uppgörelsen mellan S och MP som innebär att de flesta av de ensamkommande som kom under flyktingkrisen 2015 får stanna i Sverige.

– Mätningen är gjord under tiden eller efter uppgörelsen om de ensamkommande. Det känns ju rimligt att det är en sådan effekt, säger Möller.

Samtidigt går MP, som var drivande i uppgörelsen, ner med 0,1 procentenhet.

– De har verkligen gjort sitt yttersta för att beskriva den här uppgörelsen om de ensamkommande som en stor framgång för Miljöpartiet. Man kanske kan säga att den här mätningen visar att det försöket inte har lyckats särskilt väl, säger Tommy Möller.

En annan nyhet är att Sifo ser en tendens till att SD lockar fler kvinnor inom LO.

– Det är Sverigedemokraternas uttalade ambition att göra insteg bland kvinnor generellt, men framförallt inom LO-kollektivet. Och är det så att man börjar se en sådan tendens så måste det glädja partistrategerna inom SD nåt oerhört, säger Tommy Möller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons