Annons

Statsvetarna splittrade efter talet: ”Vässat kritiken mot S”

Jimmie Åkesson höll sitt sommartal under lördagen i Sölvesborg.
Jimmie Åkesson höll sitt sommartal under lördagen i Sölvesborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett tal för de redan frälsta – eller en partiledare i god form? Statsvetarnas bild av Jimmie Åkessons sommartal går i sär. Men de är helt överens om vad SD-ledarens huvudtema var.

Under strecket
Publicerad

Solen gassade från en klarblå himmel och det var upp emot 25 grader varmt i Blekinge. Det fick Jimmie Åkesson att hålla hårt i sin vattenflaska och dricka ofta från scenen under sitt cirka 40 minuter långa anförande.

Men några heta utspel kom inte från SD-ledaren, enligt statsvetaren Ann-Cathrine Jungar:

– Han talade till redan frälsta. Upprepade kritiken mot det vänsterliberala etablissemanget och målade upp det egna partiet som de sanna Socialdemokraterna, säger hon.

Det har vi hört förut, anser Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola som forskar om populistiska och högerradikala politiska partier i Norden och Europa.

Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet, har en annan bild av sommartalet.

– Jag tyckte nog det var en Jimmie Åkesson i god form. Han inledde i en lättsam ton, kom in på det sakpolitiska och höll sedan en tydlig röd tråd genom talet, säger Jonas Hinnfors.

De två statsvetarna är dock överens om att angreppen mot Socialdemokratin var ett huvudtema.

Jimmie Åkesson sa under talet att Socialdemokraterna ”kröp” för nazismen under andra världskriget och fortsätter att krypa för islamisterna och kommunismen.

Annons
Annons

Han anklagade också Löfven för att vara ansvarig för att ett nytt klassamhälle växer fram.

– Mest provocerande är Löfvens vurm för de som befinner sig längst ned på den sociala stegen, sade Åkesson och menade att S-ledaren slagit sönder folkhemmet och utplånat landsbygden.

Ann-Cathrine Jungar känner igen taktiken:

– Han angriper från vänster. Det är den taktik som Dansk Folkeparti använde för att ta röster från Socialdemokraterna, säger hon.

Jonas Hinnfors tycker något har hänt.

– Jag tycker nog kritiken mot Socialdemokraterna har vässats ett snäpp. Han menar att S har svikit vanligt folk, ”knegare”, som han säger. Åkesson målar verkligen upp ett samhälle i förfall. Och allt är Socialdemokraternas fel.

Jonas Hinnfors är också lite förvånad över att kritiken mot invandringen och migrationspolitiken var relativt begränsad i Jimmie Åkessons tal.

– Den finns med där, förstås, som en fond. Och kodorden ”oansvarig massinvandring” återkommer flera gånger. Men det är inte så att han uppehåller sig vid ämnet särskilt länge, säger Jonas Hinnfors.

Åkesson flörtade även med KD i talet, men sade också att partiledaren Ebba Busch Thor måste sätta ner foten asyl- och anhöriginvandringsfrågorna. Samtidigt gav han KD-ledaren beröm för att våga träffa honom och tala politik.

– Men vägen till den konservativa allians man vill åt går snarare genom Moderaterna och de samarbeten som SD inlett i flera kommuner, säger Ann-Cathrine Jungar.

SD-ledaren riktade hård kritik mot regeringens nominering av arbetsmarknadsminister (S) Ylva Johansson till ny EU-kommissionär. Enligt SD:s partiledare visar hennes tidigare tid som medlem i VPK (Vänsterpartiet kommunisterna) att hon är kommunist.

– Det är överraskande att Åkesson gör ett så stort nummer av valet av Ylva Johansson. Den kritiken kan lätt vändas mot SD och flera av deras representanter. Det är ju ett faktum att flera företrädare en gång gick in i ett parti som då var nynazistiskt, säger Jonas Hinnfors.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons