Annons

Stefan Fölsters framtidstankar

Robotar skapar nya möjligheter
Robotar skapar nya möjligheter Foto: Kicki Nilsson/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Många svenskar tror att våra barn inte kommer att få det bättre än vi själva. En viktig orsak till denna pessimism är fruktan för att växthuseffekten gradvis ska leda till världens undergång. Men vad säger forskarna egentligen? Hur tror de att vi kommer att leva om några decennier? Hur har människan hanterat liknande förändringar i det förflutna? Vilka nya, miljövänliga tekniker står faktiskt för dörren?

I Farväl till världsundergången (2008) tillförde Stefan Fölster ett helt nytt perspektiv på klimatfrågan i en hittills något ensidig debatt. Samtidigt som han betonar människans enastående anpassningsförmåga och hur naturen tidigare har hanterat ännu större temperatursvängningar, pekar han på den snabba utvecklingen av nya tekniska lösningar som kan bli betydligt mindre kostsamma än många tror. Men liksom patienter riskerar att avlida till följd av misstag i sjukvården kan felaktiga och ineffektiva åtgärder bli ödesdigra. Det gäller att välja pragmatiska handlingsalternativ, både för individer och länder.

I sin nya bok ”Robotrevolutionen – Sverige i den nya maskinåldern” tillför Stefan Fölster på samma sätt nya perspektiv på en annan frågeställning som framkallat en hel del framtidsångest.

Det är en mycket läsvärd och spännande bok. För mig öppnade den upp rader av nya perspektiv och utvecklingsmöjligheter (och för den delen också problem och hot) som jag inte tidigare tänkt på.

Men grundtonen i båda böckerna är möjligheter och det gör också den nya boken till så intressant läsning.

Stefan Fölster har en alldeles egen nisch i svensk samhällsdebatt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons