Annons

Stefan Ingves: ”Nu stiger väl boräntorna”

Riksbankschef Stefan Ingves tror att bankerna kommer att följa efter och höja sina boräntor.
Riksbankschef Stefan Ingves tror att bankerna kommer att följa efter och höja sina boräntor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nollräntan kommer inte vara för evigt, nu måste varje hushåll bestämma sig för vilka risker de vill ta. Det var riksbankschef Stefan Ingves budskap i samband med att minusräntan blev historia.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Alltsedan han tillträdde har riksbankschef Stefan Ingves varnat för risker med hushållens skulder, och efterlyst politiska åtgärder.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Det finns ingen gratis lunch i ekonomiska sammanhang. Orden är Stefan Ingves efter att han på torsdagen meddelat att reporäntan höjs till noll procent, och väntas vara kvar där i cirka tre år.

– Varje gång man ska öka efterfrågan i ekonomin med hjälp av penningpolitik så bygger det på att någon ska låna mera och då finns det risk att det blir för mycket av det goda, säger Stefan Ingves till SvD efter pressträffen.

Räntehöjningen har mött kritik och särskilt tajmingen. Det var också en oenig direktion som fattade beslut, två av sex ledamöter ville låta räntan vara kvar på minus 0,25 procent.

Stefan Ingves betonade under torsdagen att inflationen är nära målet och att det var dags att sätta ned foten.

För många hushåll kommer höjningen, som blir verklighet den 8 januari, främst att märkas via bolånen. Riksbankschefen tror att bankerna kommer att följa efter och höja sina boräntor.

– Ja, nu stiger väl räntorna. Men det är inte så att bostadsräntorna stiger omedelbart med en kvarts procentenhet, men vi får lite högre boräntor.

Annons
Annons

Alltsedan han tillträdde har riksbankschef Stefan Ingves varnat för risker med hushållens skulder, och efterlyst politiska åtgärder.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Men hur höga boräntor?

– Det är svårt för mig att säga. Jag kan notera att boräntorna alltid följt med nedåt (vid räntesänkningar, reds anm). Jag har inte skäl att tro att något strukturellt har hänt i svensk ekonomi som gör att de inte skulle följa med uppåt.

Du har tidigare sagt att hushåll bör räkna med 5 procent i boränta. Står du fast vid det?

– Ja, i en mening, man har ju bolånen väldigt länge och löptiderna på bolån är långa. Många hushåll har lånat väldigt mycket, säger Ingves och fortsätter:

– Det är upp till var och en att bestämma sig för vilka risker man vill ha. Att föreställa sig nollränta i evigheten stämmer inte i historien.

Sparekonomer som SvD har talat med anser att det räcker att räkna med en boränta på 3 procent?

– Det är inte upp till mig att göra sådana avgöranden. Det måste var och bestämma.

De många åren med låga räntor har inte bara pressat upp skulderna. En annan konsekvens är att pensionsbolagen tvingats kämpa för att nå tillräcklig avkastning.

Hur ser du på risken att den låga räntan ger låga framtida pensioner?

– Ja, i så måtto att vi skulle ha en värld där realräntan är negativ under väldigt lång tid. Då går det inte att få den avkastning på placeringen som man en gång hade förväntat sig. Då blir pensionerna lägre än vad väldigt många har trott.

Stefan Ingves anser att det enda sättet att komma undan det är att ta större risk.

– Tar man större risk kan det gå väldigt bra, men också väldigt dåligt.

Alltsedan han tillträdde har riksbankschef Stefan Ingves varnat för risker med hushållens skulder, och efterlyst politiska åtgärder.
Alltsedan han tillträdde har riksbankschef Stefan Ingves varnat för risker med hushållens skulder, och efterlyst politiska åtgärder. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

Bör hushållen spara mer till sin pension?

– Det är en sak som var och en får fundera på, framförallt är det en fråga om hur lång tid det här varar. Vi får vara glada för att det tog fem år i Sverige innan vi kom tillbaka till noll, även om det är flera år längre än vad vi trodde när räntan blev negativ 2015.

Om minusräntan, som bara skulle vara kortsiktigt blev kvar i 5 år, så kan väl nollräntan kanske bli kvar i uppåt 10 år?

– Det är en hypotetisk fråga, säger Stefan Ingves och betonar att vi kan hamna i en situation där människor antingen behöver spara eller får en lägre pension.

– Det finns ingen gratis lunch i ekonomiska sammanhang.

Riksbankschefen lyfter en aspekt till.

– Pensionerna är inte en fråga för penningpolitiken överhuvudtaget. Men däremot är det en stor fråga som kommer att påverka väldigt många.

Alltsedan han tillträdde har riksbankschef Ingves varnat för risker med hushållens skulder, och efterlyft politiska åtgärder.

Han anser att bostadsmarknaden är icke fungerande, och betonade på torsdagen återigen Sveriges beroende av omvärlden.

– Bankerna har gjorts om från att ha varit affärsbanker till ett slags bolånebanker. En del av finansiering sker i dollar eller i euro, och hela världen vet att vi inte sköter vår bostadsmarknad på ett bra sätt, då lever man farligt.

Efter reklamen visas:
Riksbanken överger minusräntan
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons