Annons

Göran Eriksson:Stefan Löfven sminkar över blåmärkena

Statsminister Stefan Löfven och S argumenterar inte alls för den största posten i den egna budgeten – slopad värnskatt.
Statsminister Stefan Löfven och S argumenterar inte alls för den största posten i den egna budgeten – slopad värnskatt. Foto: Patrik Österberg/TT

Med sänkt skatt för dem som tjänar mest växer inkomstklyftorna i Sverige, vilket strider mot Socialdemokraternas politik – även när regeringen försöker peka på andra framgångar i budgeten. Onsdagens presentation visar på det extraordinära tillstånd som råder i svensk politik.

Under strecket
Publicerad

1. Vad utmärker den första budget som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna nu lagt fram gemensamt?

Till stora delar innehåller den politik som nog skulle ha sett liknande ut om andra majoriteter hade styrt, som ökade anslag till välfärden och rättsväsendet vilket de flesta partier är överens om.

Det som är speciellt för just den här rödgrönblå budgeten är några reformer som de olika partierna har drivit igenom. Det mest spektakulära exemplet är den avskaffade värnskatten på de högsta inkomsterna, vilket var ett krav från Liberalerna för att släppa fram regeringen Löfven. Åtgärden leder enligt budgeten till att höginkomsttagare gynnas, och att män gynnas mer än kvinnor.

2. Så hur motiverar Socialdemokraterna den slopade värnskatten?

Det här illustrerar det extraordinära tillståndet i svensk politik – Socialdemokraterna argumenterar inte alls för den största posten i den egna budgeten. Det är ingenting som partiet vill genomföra.

Finansminister Magdalena Andersson har i stället under onsdagsmorgonen pekat på att budgeten också innehåller andra reformer som är i linje med Socialdemokraternas politik som mer pengar till pensionärerna, till arbetsmarknadspolitiken och ökade anslag till kommuner och landsting.

Sedan några år har regeringen också börjar räkna in välfärdstjänster – alltså vård, skola, omsorg och så vidare – när man utvärderar fördelningspolitiken. Men det är mest försök att sminka över blåmärkena, en politik som ökar inkomstklyftorna strider mot det mesta som Socialdemokraterna säger sig stå för.

3. Samtidigt ökar inte anslagen till kommuner och landsting – välfärden – mer än vad som tidigare har utlovats, varför?

Här finns bara marginellt mer än de tillskott på fem miljarder kronor som Socialdemokraterna har talat om i flera år, och som man menar räcker för att upprätthålla kvaliteten inom välfärden. Att det inte tillförs mer pengar är väl ett uttryck för att utgiftstrycket just nu är stort inom många områden – rättsväsendet och försvaret får ju mer pengar. Men det illustrerar också att Socialdemokraterna visserligen leder regeringen, men har inte har den avgörande makten över regeringens budget.

Efter reklamen visas:
Göran Eriksson: "Regeringen illa tvungen till skattereform"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons