Annons

Löfven: "Hotet som vilar över världen"

Lena Hallengren (S), Stefan Löfven (S) och Ardalan Shekarabi (S).
Lena Hallengren (S), Stefan Löfven (S) och Ardalan Shekarabi (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill uppdatera utjämningssystemet mellan kommuner och landsting. Det säger Stefan Löfven (S) på en pressträff inför sitt sommartal i Värmland.

Under strecket
Joel Arvidsson, Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
TT LIVE 1

Strax efter att tonerna till Ulf Lundells ”Öppna landskap” klingat ut äntrade Stefan Löfven scenen i Björneborgs folkpark i värmländska Kristinehamns kommun på söndagseftermiddagen.

Välfärd, glesbygdens utmaningar och vikten av trygghet var framförallt de budskap som statsministern försökte hamra in under sitt sommartal, som traditionsenligt kickstartar den politiska höstterminen för regeringen.

– Folk frågar mig varför jag ska sommartala här, i Björneborg. Ingen frågar mig samma sak när jag ska tala i Stockholm. Det borde vara tvärtom, det hade varit en bättre ordning tycker jag, utropade Löfven och möttes av ett instämmande från publiken i folkparken.

Löfven gick sedan vidare med att citera Mikael Niemis roman ”Populärmusik från Vittula” och lyfte fram vikten av ett tryggt samhälle.

– Socialdemokratin har blivit hånad för att vi talar så mycket om trygghet. Vissa vill framställa det som att vi är för någon form av allmän förslappning, att vi vill förpassa folk till soffan. Det är precis tvärtom. Trygghet är ett löfte, oss emellan. Vi vill att alla ska bidra, och göra vad man kan.

Annons
Annons

– Alla som kan arbeta, ska arbeta. Man gör sin värnplikt, eller så kanske man ställer upp och klipper gräset till fotbollslagets nästa match.

Löfven riktade även blicken bortom Sveriges gränser, och talade bland annat om faran med kärnvapen.

– Jag läste en bok i somras, ”The Doomsday Machine” av Daniel Ellsberg. Den handlar om kärnvapen, det konstanta hotet som vilar över världen. Det är domedagsmaskiner som har utvecklats och bevarats med det absurda argumentet att det starkaste skyddet för världen är ett vapen som kan förstöra hela mänskligheten.

– Det ska inte råda någon tvivel var Sverige står i den frågan: vårt mål är en värld fri från kärnvapen.

Statsministern vände sig även mot det som han anser är en ökad grad av protektionism i omvärlden.

– Det har blivit frestande för många länder att sluta sig, och politiker vinner kortsiktiga poänger genom att säga ”vi klarar oss själva, vi kan isolera oss från omvärlden”. Problemet är att det inte stämmer. Pandemier, smältande isar, havets uppvärmning, rekordvärme, terror och kärnvapen tar ingen hänsyn till politiker som försöker ignorera det faktum att vi alla lever på samma planet.

Tidigare under dagen hade Löfven, tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Lena Hallengren (S), vid en presskonferens meddelat att regeringen ämnar att uppdatera kostnadsutjämningssystemet till Sveriges kommuner och landsting.

– Vi inom S vill förändra kostnadsutjämningssystemet redan till nästa år. För region Värmland skulle det innebära ett tillskott i 250-miljonerklassen. Det kan låta abstrakt, men skulle man exempelvis anställa sjuksköterskor för pengarna så får man faktiskt 350 stycken, sa Löfven på pressmötet.

Med förslaget vill regeringen minska klyftorna mellan landets kommuner. Förslaget kommer presenteras för riksdagen under hösten, och ska så länge som det godtas börja gälla från den första januari, enligt civilminister Shekarabi.

Shekarabi förklarar också att omfattningen i det kommunala utjämningssystemet kommer uppdateras från 9,7 miljarder kronor till 11,5 miljarder. För landstingen kommer ökningen vara från 2,2 till 3 miljarder kronor. Satsningarna kommer framförallt rikta in sig mot glesbygdsområden.

– Glesbygden ska få en större del av kakan helt enkelt.

Enligt förslaget ser Stockholm och Västmanland ut att förlora mest pengar på förslaget, medan regioner som Gotland, Härjedalen/Jämtland och Norrbotten kommer få ökade intäkter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons