Annons

Briljant ny serie – med svensk stjärnparad

Stellan Skarsgård i ”Chernobyl”, Zhao Jinmai i ”The wandering earth” och Amy Poehler i ”Wine country”.
Stellan Skarsgård i ”Chernobyl”, Zhao Jinmai i ”The wandering earth” och Amy Poehler i ”Wine country”. Foto: HBO Nordic, Netflix

Kinesisk supersuccé nu på Netflix, fantastiskt välgjord miniserie om Tjernobylkatastrofen och andlös spänning i Nordsjön. Här guidar vi till intressanta nyheter på Netflix, HBO, SVT Play och andra streamingplattformar.

Under strecket
Publicerad

”Last breath”.

Foto: Netflix

1 / 5

Last breath

Regi: Richard da Costa, Alex Parkinson

Dokumentär, Netflix

En dykare blir fast på Nordsjöns botten med syre som räcker i fem minuter. Men räddningen är minst 30 minuter bort.

”Last breath”.
”Last breath”. Foto: Netflix

I dokumentären ”Last breath” kombineras rekonstruktioner med verkliga bilder från det dramatiska händelseförloppet i svettig kamp mot klockan.

Se ”Last breath” på Netflix.

Annons
Annons

Jared Harris och Stellan Skarsgård i ”Chernobyl”.

Foto: HBO Nordic
Foto: HBO Nordic

2 / 5

Chernobyl

Miniserie, HBO Nordic

Jared Harris och Stellan Skarsgård i ”Chernobyl”.
Jared Harris och Stellan Skarsgård i ”Chernobyl”. Foto: HBO Nordic

Briljant miniserie från HBO, regisserad av Johan Renck, som definitivt är en av vårens starkaste premiärer. Det inledande avsnittet är en skräckfylld återblick på de första timmarna precis efter katastrofen; personalen som försöker förstå omfattningen av olyckan, de högt uppsatta ledarna som vägrar gå med på att reaktorn exploderat (”det går inte”), brandmännen som skickas in för att släcka elden och de boende kring kärnkraftverket som bevittnar katastrofen på inbillat tryggt avstånd.

Det är en skickligt uppbyggd serie som perfekt fångar ett murrigt och kalt 1980-tal. Scenerna inifrån reaktorn är omtumlande och mardrömslika, där teknikerna skickas rakt in i döden mot allt bättre vetande – effekterna av strålningen skildras med en närmast Cronenbergsk köttighet. Allt inramat av en pulserande, olycksbådande ljudläggning.

Foto: HBO Nordic

Huvudrollerna spelas av bland andra Emily Watson, Jared Harris och Stellan Skarsgård. I övriga roller ses fler svenskar: David Dencik spelar Gorbatjov och även Fares Fares har en roll i serien.

Se ”Chernobyl” på HBO Nordic.

Annons
Annons

Rosamund Pike och Chris O’Dowd i kortkomedin ”State of the union”.

Foto: HBO Nordic

3 / 5

State of the union

Seriestart, HBO Nordic

Rosamund Pike och Chris O’Dowd i kortkomedin ”State of the union”.
Rosamund Pike och Chris O’Dowd i kortkomedin ”State of the union”. Foto: HBO Nordic

Varför har Tom (Chris O’Dowd) och Louises (Rosamund Pike) glidit isär, vad har egentligen gjort relationen så dålig och finns det något kvar av äktenskapet att rädda? ”State of the union” är en ny kortserie regisserad av Stephen Frears och skapad av Nick Hornby. Under de kommande fem dagarna, 7–11 maj, släpps två 10-minutersavsnitt om dagen, totalt tio avsnitt.

Serien utspelar sig i princip uteslutande på den pub där Tom och Louise samlar kraft innan deras parterapisession ska börja. En dialogdriven dramakomedi som möjligen är lite väl förtjust i sitt eget koncept men trots det är oerhört lätt att fångas i.

Se ”State of the union” på HBO Nordic.

Annons
Annons

Zhao Jinmai i ”The wandering earth”.

Foto: Netflix

4 / 5

The wandering earth

Regi: Frant Gwo

Sciene fiction, Netflix

Zhao Jinmai i ”The wandering earth”.
Zhao Jinmai i ”The wandering earth”. Foto: Netflix

Kinesisk supersuccé, den näst mest framgångsrika biofilmen i landet någonsin, som nu kommer till Netflix.

Solen är på väg att dö och kommer att sluka oss inom 100 år. För att undkomma katastrofen har jordens länder gått samman och bildat en världsregering. Denna har fattat det svåra beslutet att, genom uppförandet av 10 000 gigantiska motorer runt om på planeten, förvandla jorden till en farkost i en omfattande räddningsplan: att åka till ett nytt solsystem. Men på vägen förbi Jupiter uppstår problem.

Storslagen katastroffilm med uppskruvad premiss som har beskrivits som en blandning mellan ”Armageddon” och ”Interstellar”. Här bjuds på välgjorda effekter i en välbekant historia som zoomar in på den lilla människan i det stora skeendet.

Se ”The wandering earth” på Netflix.

Annons
Annons

Över raden från vänster: Gasteyer, Rudolph, Dratch, Pell, Poehler och Spivey i ”Wine country”.

Foto: Colleen Hayes/Netflix

5 / 5

Wine country

Regi: Amy Poehler

Komedi, Netflix

Över raden från vänster: Gasteyer, Rudolph, Dratch, Pell, Poehler och Spivey i ”Wine country”.
Över raden från vänster: Gasteyer, Rudolph, Dratch, Pell, Poehler och Spivey i ”Wine country”. Foto: Colleen Hayes/Netflix

Fint rollsatt komedi om ett kompisgäng på vinindränkt 50-årsfirande i Napa. Men ju längre helgen går desto mer ansträngd blir gruppens relation när den välbekanta dynamiken blir för påträngande och gamla oförätter seglar upp till ytan.

”Wine country” är Amy Poehlers långfilmsdebut som regissör. Filmen bygger löst på en resa hon själv gjorde med filmens huvudrollsinnehavare – Maya Rudolph, Tina Fey, Rachel Dratch, Ana Gasteyer, Emily Spivey och Paula Pell – som tidigare jobbade tillsammans på anrika sketchkomedin ”Saturday night live” på tidigt 2000-tal.

Se ”Wine country” på Netflix (premiär den 10 maj).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons