Annons

Stenhård säkerhet när världen möts om klimatet

Nära 3 000 poliser har extrainkallats i det enorma säkerhetsarrangemang som omger världens ledare på klimatmötet i Paris som inleds på måndagen. Samtidigt ökar det redan hårda trycket på att förhandlingarna faktiskt ger ett nytt, kraftfullt klimatavtal.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon välkomnas till Paris av president Francois Hollande på söndagen.

Foto: Thibault Camus/TTBild 1 av 3

I Stockholm genomfördes igår en av tusentals klimatdemonstartioner världen över.

Foto: Christine Olsson/TTBild 2 av 3
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/TTBild 3 av 3
Viktigaste kilmatmötet hittillsljsp.lwcdn.com

Trycket inför de klimatförhandlingar som officiellt startar i dag är enormt. På söndagskvällen anlände bland andra USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jinping till Paris för att sätta press på de över 40 000 delegater som de kommande två veckorna ska ta fram ett nytt globalt klimatavtal.

Målet är att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och därmed undvika katastrofala klimatförändringar.

Men värdstaden är fortfarande mycket skakad av terrorattentaten den 13 november. Hela Frankrike befinner sig i undantagstillstånd och runt 8 000 militärer och poliser vaktar landets gränser sedan två veckor tillbaka. Hundratals personer har nekats inresetillstånd i landet då de bedömdes utgöra säkerhetsrisker. Totalt finns runt 120 000 poliser, militärer och säkerhetsvakter utposterade i landet.

Annons
Annons

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon välkomnas till Paris av president Francois Hollande på söndagen.

Foto: Thibault Camus/TTBild 1 av 1

Det har rent av höjts röster för att hela klimatkonferensen skulle ställas in – något som dock snabbt avfärdades av världens ledare. Frankrikes president Hollande sade nyligen att det bästa svaret på terrorattackerna är att genomföra klimatmötet. Från USA:s president Barack Obama hördes liknande tongångar.

– Jag tycker att det är helt avgörande för varje land, varje ledare, att skicka signalen att ondskan från en handfull mördare inte stoppar världen från att ta itu med de här avgörande frågorna, sade han veckan efter Paris-attentaten.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon välkomnas till Paris av president Francois Hollande på söndagen.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon välkomnas till Paris av president Francois Hollande på söndagen. Foto: Thibault Camus/TT

**Och nu ökar **säkerhetsåtgärderna ytterligare. 3 000 poliser har extrainkallats för att bevaka både Paris och konferenscentret strax utanför staden där klimatförhandlingarna äger rum. Lastbilar är tillfälligt förbjudna i staden och många stora leder är helt avstängda för biltrafik. Brännbara substanser har tagits bort från butikshyllorna och parisarna uppmanas att inte åka kollektivt – trots att all kollektivtrafik är gratis under mötet.

– Med tanke på det förhöjda hotet mot vårt land är framgången för COP21 avhängig maximal säkerhet. Och jag understryker detta till er: allt är på plats för att maximera säkerheten vid själva konferensen och dess omgivningar, sade den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve vid en presskonferens i slutet av förra veckan.

Annons
Annons

I Stockholm genomfördes igår en av tusentals klimatdemonstartioner världen över.

Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 2
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/TTBild 2 av 2

Den klimatmarsch som planerades genom Paris under söndagen och som beräknades samla runt 200 000 demonstranter, har ställts in av säkerhetsskäl. 24 klimataktivister sattes också i husarrest då de franska myndigheterna befarade att de skulle trotsa demonstrationsförbudet och ta till våldsamma demonstrationer.

Trots demonstrationsförbudet samlades klimatdemonstranter på Place de la République i Paris under söndagen, vilket ledde till sammandrabbningar med poliser som försökte skingra demonstrationen. På en annan plats placerade parisare ut 20 000 skor i protest mot den inställda marschen.

Samtidigt arrangerades över 2 000 klimatdemonstrationer på andra platser över hela världen i helgen. Arrangörer uppmanade demonstranter att ge sig ut på gatorna både för klimatets skull och för att visa sympati med alla de Parisbor som på grund av terrorattackerna inte kan demonstrera. Globalt beräknades så många som en miljon människor ha demonstrerat för klimatet under helgen.

I Stockholm genomfördes igår en av tusentals klimatdemonstartioner världen över.
I Stockholm genomfördes igår en av tusentals klimatdemonstartioner världen över. Foto: Christine Olsson/TT

Även i Sverige genomfördes omfattande klimatmanifestationer på flera håll i landet under parollen "Tillsammans för klimatet". I Stockholm samlades 40-talet organisationer och runt 2000 personer vid Norra Bantorget.

Politiker och förhandlare känner också ett stort tryck inför mötet, berättar Anna Lindstedt, Sveriges chefsförhandlare vid klimatmötet, för Svenska Dagbladet. Drygt 180 av världens länder har redan bidragit med löften om utsläppsminskningar, så kallade INDC:er. Så sent som i helgen skickade bland andra Malaysia och Nigeria in sina löften.

– Alla är medvetna om att detta är en av mänsklighetens ödefrågor som vi måste lösa tillsammans, säger Anna Lindstedt.

Hur påverkar terrorattentaten mötet?

– Det är naturligtvis en gigantisk säkerhetsutmaning för Frankrike. Men jag hoppas att all den oro och de konflikter som finns i världen också inskärper känslan av hur viktigt detta är. På lång sikt är också klimatmötet viktigt för att minska antalet konflikter i världen, då de inte sällan delvis beror på kamp om naturresurser.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons