Annons

Teresa Küchler:Stenhård von der Leyen till EU: Nominera kvinnor

Ursula von der Leyen omgiven av Tysklands nya försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer och förbundskansle Angela Merkel.
Ursula von der Leyen omgiven av Tysklands nya försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer och förbundskansle Angela Merkel. Foto: Michael Sohn / TT

EU-kommissionens nyvalda ordförande är stenhård. EU-länder som förväntar sig ett tungt ansvarsområde i Bryssel måste föreslå både en manlig och en kvinnlig kandidat för jobbet som EU-kommissionär.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

von der Leyen gratuleras till nya jobbet av bland andra David-Maria Sassoli, talman i EU-parlamentet.

Foto: Jean-Francois Badias / TTBild 1 av 1

STRASBOURG Ursula von der Leyen fick i sig EU med modersmjölken. Hennes pappa var hög tjänsteman i EU-kommissionen, och dottern växte upp nära EU-kvarteren.

Hon gick i skolorna där barn till EU-institutionernas anställda går, och lärde sig som typisk ”EU-unge” både franska och engelska i tidig ålder. Så hon såg sig som europé innan hon såg sig som tyska. Under en resa till USA i tonåren fick hon frågan om hur tyskarna såg på Hitler och andra världskriget:

– Det var första gången som jag insåg att just jag, som tyska, fick en sådan fråga, berättade Ursula von der Leyen när SvD:s korrespondent tillsammans med ett nätverk med kvinnliga korrespondenter i Bryssel träffade henne för ett informellt samtal tidigare i veckan.

Von der Leyen började sin karriär i den tyska, federala politiken som familjeminister. Därefter var hon arbetsmarknadsminister. I mer än fem år har hon varit försvarsminister. Hon har alltid varit en kontroversiell i sitt hemland. Som arbetsminister införde hon kvoter för män och kvinnor i styrelsebolag – ”det kostade mig nästan jobbet”, säger hon. Som försvarsminister har hon varit hårt pressad över att den tyska armén ”går på knäna”.

Annons
Annons

von der Leyen gratuleras till nya jobbet av bland andra David-Maria Sassoli, talman i EU-parlamentet.

Foto: Jean-Francois Badias / TTBild 1 av 1

När hon var familjeminister införde Ursula von der Leyen föräldraregler à la svensk modell med pappamånader, och såg till att tiotusentals nya kindergarten – dagis – byggdes. Detta i ett land där politikens män fortfarande i den offentliga debattens hetta kan komma undan med att kalla en kvinnlig motståndare för ”rabensmutter”, korpmamma – en dålig mamma, en karriärmamma som inte stannar hemma med sina barn.

Jag tror att många i mitt parti tänkte ”ah, hon har sju barn, det är konservativt”.

En polsk journalistkollega i rummet påpekar det förbluffande i att Polens regering – den mest tyskfientliga i modern tid i Warszawa – är positiv till att von der Leyen blir EU-kommissionens ordförande.

– Den polska regeringen säger ”hon är inte tysk, hon är konservativ!” De antar helt enkelt att en kvinna som har sju barn måste vara konservativ, säger reportern, och frågar: hur konservativ är ni egentligen?

– Jag har fått den frågan i femton år i Tyskland! Jag tror att många i mitt parti tänkte ”ah, hon har sju barn, det är konservativt”.

– Men det jag gjorde var att introducera föräldraförsäkring efter en skandinavisk modell och rätten till barnomsorg. Ni kan föreställa er vilka strider jag var tvungen att ta med mitt eget parti!

von der Leyen gratuleras till nya jobbet av bland andra David-Maria Sassoli, talman i EU-parlamentet.
von der Leyen gratuleras till nya jobbet av bland andra David-Maria Sassoli, talman i EU-parlamentet. Foto: Jean-Francois Badias / TT
Annons
Annons

Ursula von der Leyens sju barn är förstås vuxna sedan många år – den nya EU-kommissionsordföranden står knappast i köket om kvällarna och håller en grytslev i ena handen, klär på ett barn med den andra samtidigt som hon med telefonen fastklämd mellan hakan och axeln överlägger med Nato-generaler, presidenter och premiärministrar om försvarsstrategier.

Därför är det något märkligt för svenska öron, att hon om och om igen presenterar sig som just sjubarnsmamma. Kanske är det för att elaka tungor i åratal har påpekat att hennes politiska beskyddare Angela Merkel är barnlös och säkert bara därför klarar av att ha ett ”mansjobb” som Tysklands förbundskansler.

Nu får Ursula von der Leyen ett klassiskt mansjobb i Bryssel, och har lovat att omge sig med en jämställd kommissionärsuppsättning.

– Jag är envis på denna punkt. Jag kommer att titta på upplägget med olika politikområden, och de länder som nominerar både en man och en kvinna kommer att få första tjing på de mest intressanta portföljerna, säger von der Leyen.

Det är varje enskilt EU-land som nominerar sin EU-kommissionär, och von der Leyen kan inte tvinga dem att sända en kvinna till Bryssel. Men det är hon som delar ut kommissionärernas arbetsuppgifter.

En regering som vill ha chans på tung ekonomisk post i Bryssel – och få ansvar för till exempel euron, konkurrensen eller handeln – men insisterar på en manlig kandidat kan alltså efter att Ursula von der Leyen har pusslat klart med sina portföljer i stället se sig som ansvarig för flerspråkighet, kultur eller idrott.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons