Annons

Teresa Küchler:Stenkastning i Tensta, farliga män och vikten av källkritik

Vikten av källkritik kan inte nog betonas när rykten och felaktiga uppgifter sprids fritt för vinden, som efter terrorattentatet i Stockholm. De frågor som utländska journalister ställer om vad som hänt visar tydligt varför, skriver SvD:s Teresa Küchler.

Under strecket
Publicerad

Hatsajten Avpixlat.

Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 1 av 1

Hatsajten Avpixlat.

Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 1 av 1
Hatsajten Avpixlat.
Hatsajten Avpixlat. Foto: Claudio Bresciani / TT

Vikten av källkritik kan inte nog betonas när rykten och felaktiga uppgifter sprids fritt för vinden, som efter terrorattentatet i Stockholm.

BRYSSEL ”Vad är det här för media? Kan jag lita på uppgifterna?” En Brysselkollega som arbetar för en stor, seriös brittisk tidning sände mig i lördags en länk till hatsajten Avpixlat, med en bild på den terrormisstänkta uzbeken Rakhmat Akilov.

Eller rättare sagt, visade det sig senare, så hade den invandringsfientliga sajten lagt upp en bild på en helt annan uzbek – en man som nu, felaktigt utpekad som terrorist, har hotats till livet.

En belgisk kollega ringde strax efteråt, även han för att be om hjälp att sålla bland uppgifterna om polisjakten i Stockholm. Han hade läst något på den högerextrema sajten Nyheter Idag.

Annons
Annons

Vanligtvis när reportrar reser till länder de inte känner väl och vars språk de inte talar, så anlitar de en ”fixer” – en inhemsk person som kan hjälpa till med att översätta, läsa tidningar och köra en till rätt platser. En person som förstår landets medielandskap, och vet att skilja mellan seriösa och oseriösa medier, mellan bekräftade och obekräftade uppgifter.

Mina Brysselkollegor, som skyndade till flygplatsen så fort nyheten om attentatet nådde ut, hann inte fixa hjälp i Stockholm. Nu försökte de få rätsida på vad som var polisbekräftade uppgifter och vad som var rykten och lögner på svenska sajter som dök upp i deras sociala medier.

Andra var inte lika bekymrade om att få korrekta uppgifter. Daily Mail, Storbritanniens näst största dagstidning med fyra miljoner läsare dagligen, som till vardags publicerar kändisskvaller varvat med hets mot ömsom EU ömsom invandrare, diktade istället ihop händelser som understödjer tidningens främlingsfientliga budskap.

Daily Mail skrev att Stockholmspolisen när den skulle följa upp ledtrådar om Akilov i förorten Tensta möttes av gäng av fientligt sinnade, muslimska ungdomar som kastade sten. Men Akilov greps i Märsta och var skriven i Hjulsta, som är två helt andra förorter. Tensta figurerar ingenstans i sammanhanget, och ingen stenkastning heller.

Men reportern verkar ha tänkt ”äsch, potato-potejto, spelar ingen roll”. Som illustration till artikeln hade Daily Mail valt en bild på en grupp människor med arabiskt utseende som inte ser ut att göra en fluga förnär vid en tunnelbanestation i Stockholm. Läsaren ska alltså förstå att varhelst som människor med arabiskt utseende står i grupp så är det fara å färde.

Resten av artikeln är ett sammelsurium av uppgifter utan källor, faktafel – tidningen skriver till exempel att Uzbekistan är ett land i krig (det är det inte) – och beskrivningar av Sverige som plankats rakt av från sajter med tydlig, rasideologisk agenda. Bland annat en saga om att svenska, kommunala skolor numera säger åt flickor att inte bära korta kjolar, och att Sveriges demografer – inga namn nämns – hävdar att invandrarna snart är fler än svenskarna i Sverige.

Tre personer i min bekantskapskrets, två britter men också en svensk, har nu delat Daily Mail-artikeln utan att ifrågasätta uppgifterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons