Annons

Stenläggare: ”Jobbigt att arbeta i värmen”

Stenläggaren Patryk Okonski jobbar i centrala Stockholm.
Stenläggaren Patryk Okonski jobbar i centrala Stockholm. Foto: Adam Wrafter

Det varma vädret ställer till problem för flera yrkesgrupper. Stenläggaren Martin Bryndza hoppas på svalare sommarväder.

– Man får ont i huvudet fastän man dricker fyra–fem liter vatten om dagen, säger han.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stenläggarna Martin Bryndza och Patryk Okonski.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1

Stenläggarna Martin Bryndza och Patryk Okonski.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1

Den kommande veckan ser det ut att bli över 30 grader varmt på flera håll i landet. För flera yrkesgrupper innebär hettan stora påfrestningar.

Stenläggarna Martin Bryndza och Patryk Okonski jobbar med ett vägarbete på Vattugatan i centrala Stockholm. De ser inte fram emot den kommande värmevågen.

– Det är väldigt jobbigt att arbeta när det är så varmt. Man får ont i huvudet fastän man dricker fyra–fem liter vatten om dagen. Man måste regelbundet gå och svalka sig i skuggan, säger Martin Bryndza.

Patryk Okonski håller med.

– Det är hemskt, säger han.

Vårdpersonal, brevbärare, servicepersonal och takläggare är andra yrkesgrupper som kan få problem i hettan. Under förra sommarens rekordvärme uppmätte ett äldreboende i Borlänge hela 45 grader inomhus, vilket drabbade både de äldre och de anställda, enligt SVT Nyheter.

Stenläggarna Martin Bryndza och Patryk Okonski.
Stenläggarna Martin Bryndza och Patryk Okonski. Foto: Adam Wrafter

Ola Fält, ordförande och huvudskyddsombud för Seko på Skanska i Stockholm, företräder företagets asfaltläggare. Han säger att arbetsgivarna är skyldiga att se till att det finns förutsättningar för de anställda att vila när det är varmt.

– Asfalten är 150–200 grader varm, så i sådant väder måste man kunna ta paus, och det måste finnas vatten. Annars är det farligt att jobba, säger han.

Han har själv jobbat som asfaltläggare och säger att yrket kan vara väldigt påfrestande. Han säger att arbetarnas hjälmar vid mätningar visat en innertemperatur på 150–160 grader.

– Det är värst när det är vindstilla. Det blir som att jobba i en ugn. Luften tar slut, säger Ola Fält.

Förra sommaren fick Arbetsmiljöverket ett stort antal samtal från arbetsgivare och anställda om varma arbetsmiljöer.

– Det var ett jättehårt tryck förra året. Så har det inte varit hittills i år, säger Malin Engstedt vikarierande pressekreterare på Arbetsmiljöverket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons