Annons

Stenocare: Gräsruset har nått Sverige

Spekulanter världen över har utvecklat ett våldsamt sug efter cannabisaktier. Den galnaste trippen såg vi i kanadensiska Tilray. Kvartalsomsättningen är 10 miljoner dollar men efter noteringen i juli steg aktien 1300 procent och värderades som mest till 20 miljarder dollar. Eller mer än SKF och Electrolux tillsammans. Nu noteras Europas första cannabisbolag - i Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Foto: Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Foto: Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

En stark legaliseringsvåg över särskilt Västvärlden är katalysatorn bakom cannabisrushen. Förr fanns bara små plättar där bruk av cannabis var tillåtet. Nu har Kanada och flera amerikanska delstater snart gått hela vägen till full legalisering av produktion, distribution och försäljning av cannabis. Tyskland, Danmark och många andra länder följer efter. Det finns två spår, medicinskt bruk respektive ”rekreation”, alltså för berusningsändamål.

Medicinskt bruk av cannabis är numera ganska okontroversiellt, så länge det är receptbelagt. Det handlar i första hand om smärtlindring men även en rad andra terapeutiska nyttor som med varierande trovärdighet sägs finnas. Smärtlindring är hur som helst en jättemarknad. I synnerhet i USA som lider av en fruktansvärd opiod-epidemi.

Annons
Annons

Rekreationsbruk är mer kontroversiellt. Det kan ju vara allt från vad namnet antyder till långvarigt missbruk förenat med svåra sociala problem.

Uppfinningsrikedomen är stor, vare sig det är läkemedel baserade på cannabis eller olika ”nöjesprodukter” där man tillsätter THC (den aktiva substansen i cannabis som ger en berusningseffekt) till allt mellan himmel jord.

Hur stor blir marknaden för cannabis?

Antagligen helt enorm. Att slippa smärta och söka njutning och nöje är några av den mänskliga naturens starkaste drivkrafter. Lägg därtill marknadskrafternas enorma förmåga att skapa förändring, vare sig den är bra eller dålig. Alkoholindustrin har hoppat på tåget.

  • Ett kaliforniskt dotterbolag till Heineken lanserade i somras ett mineralvatten innehållande THC.
  • Alkoholjätten Constellation Brands investerar 4 miljarder dollar (!) i det kanadensiska cannabisbolaget Canopy.
  • Diageo är inne på samma linje. Enligt Bloomberg förhandlar spritjätten med tre olika cannabisbolag.

Spännande. Även om vi som åtminstone i våra nyktra stunder gillar idén med renlevnad kan undra om samhället verkligen mår bra av att man underlättar passiviserande verklighetsflykt.

Exemplet Tilray i ingressen visar dock att oavsett moral och samhällsnytta så finns det kapital i överflöd som söker sig till sektorn. Första bolaget som noteras i Europa verkar bli lilla danska Stenocare som kommer listas på Spotlight Stock Market, den svenska småbolagslistan.

Stenocare
VDThomas Skovlund Schnegelsberg
StyrelseordförandeMarianne Wier
Nyckelpersoners ägandeCirka 16%
Antal anställda3
Börsvärde efter IPOCirka 109 Mkr
ErbjudandetBörsnotering
ListaSpotlight
Teckningskurs8,80 kr
RådgivareSedermera FK
Storlek på erbjudande26 Mkr
EmissionkostnadCirka 2 Mkr (7,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO*60%
Investerare som ska teckna i IPOCannTrust, Jimmie Landerman, Peter Nilsson, Per Nilsson, Oliver Molse, m.fl. (60% i åtagande)
Garanter-
Varningsflaggor**Inga upptäckta varningsflaggor
Sista teckningsdag2018-10-09
Beräknad första handelsdag2018-10-26 (17 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Mer om Stenocare finns på bolagets sida på Börsplus IPO-guide.

Stenocare är verksamt i den seriösa medicinska hörnan av cannabissektorn. Allt det regulatoriska sägs vara på plats och Stenocare är redan igång med att sälja cannabisprodukter för smärtlindring till danska sjukhus.

Fram till nu köper man produkterna av sin kanadensiska huvudägare och partner CannTrust men senare i år drar Stenocare igång egen odling och produktion i Danmark baserat på CannTrusts kunnande.

De lyckliga få som får aktier till noteringskurs kan vara glada. Men vi vill inte ge någon rådet att investera i Stenocare efter noteringen. Dels för att situationen är speciell och Börsplus har ett samarbete med Spotlight men kanske än mer för att det är helt omöjligt att säga vad den här aktien ska värderas till. Stenocare är ett litet bolag i tidig fas. Å andra sidan verkar investerarintresset vara sjukt stort. När mycket pengar jagar få aktier så kan vad som helst hända. Och det kan gå lika snabbt ner som upp. Tilray har redan tappat 7 miljarder dollar i börsvärde från toppnoteringen i september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons