Annons

S-kännare: Mona Sahlin lär komma igen

Mona Sahlins avgång kommer inte att betyda något för Socialdemokraterna, enligt S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Hon var redan en föredetting inom partiet, och genom att avgå snabbt så skyddas statsministern, tror han.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven.

Foto: Frida Winter/TTBild 1 av 2

Stig-Björn Ljunggren.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 2 av 2

Stefan Löfven.

Foto: Frida Winter/TTBild 1 av 2

Stig-Björn Ljunggren.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 2 av 2
Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Frida Winter/TT

– Jag tror inte att det påverkar partiet. Hon är redan borta, hon är en föredetting och uppfattas inte som en företrädare för S. Jag ser ingen koppling till Stefan Löfven, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare med kopplingar till Socialdemokraterna.

Att hon avgår så snabbt efter avslöjandena i Expressen om de falska intygen visar på att hon vill ha ett snabbt stopp på skandalen.

– Om hon satt kvar och började förklara, då skulle Stefan Löfven få frågor i morgon om han har förtroende för henne. Nu slipper han det, säger han.

Däremot kan hela affären påverka synen på politiker, tror han.

– Ja, möjligen kan bilden av etablerade politiker få sig en törn, de kan ses som fifflare.

Stig-Björn Ljunggren.
Stig-Björn Ljunggren. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Av det som kommit fram hittills i den nu aktuella affären så är det falska intyget det som är mest besvärande, tycker han.

– I all den här bråten så är det annorlunda, det som påverkar mest, säger han.

Själva uppdraget som Mona Sahlin har haft är viktigt och aktuellt, tycker han. Men det bör inte äventyras av den här affären, tror han.

– Det är frågan om konkreta förslag och resurser, det bör inte påverkas av det här.

Mona Sahlin själv lär komma igen, tror han.

– Jag tror inte att hennes karriär påverkas så mycket av det här. Hon är redan en föredetting. Men hon har en stark fanclub, som anser att hon varit motarbetad från början. Men så har hon det här bagaget, med finansfobin, eller vad det är, säger Stig-Björn Ljunggren.

Statsvetaren Jenny Madestam säger till TT att hon tror att Mona Sahlin avgår för att hon inte är intresserad av att hamna i ett "mediedrev":

– Hon är ju en erfaren politiker som har varit med några vändor. Med den bakgrund och erfarenhet hon har vet hon vad ett drev kan innebära. Så hon kanske föregriper i stället för att kanske skada det här uppdraget hon har haft, säger Madestam.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons