SvD Perfect Guide
Annons

”Tackkort är totalt meningslöst”

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om onödiga tackkort och kungafamiljens känsla för stil.

Text: Fredrik af Klercker - 6 mars 2018

Tacka för senast

Hej Fredrik,

För tre veckor sedan hade jag middag för några vänner. Än så länge har jag bara fått ett ynka tack-sms. Hur tänker du kring att tacka för senast – när är det lämpligt att göra det, och hur? Och vid vilka tillställningar ska man ta med en present till värden?

/Fabbe

Hej Fabbe,

Tack för din fråga! Nu kanske du blir förvånad, men jag tycker att tackkort generellt sett är en tom och totalt meningslös gest.

En fest är ofta förknippad med en massa ytlig korrenspondens – både innan och efter själva evenemanget. Först ska det bjudas in, sen ska man tacka för att man blivit bjuden, värden påpekar att det är kul att du kommer och sedan fortsätter det så fram tills det är dags att skicka tackkort. Urfånigt!

Personligen bjuder jag in till fest för att jag tycker om att umgås med mina vänner och bekanta – inte för att få presenter eller tackkort. Det är socialt skitnödigt att föra bok över vilka som skickat kort eller inte. Och presenter hör till födelsedagar och julaftnar. Bjuder jag åtta personer på middag förväntar jag mig enbart en trevlig middag.

Annons
Annons

Har jag gift mig och ordnat en fest för 200 personer så behövs inga tackkort heller för den delen. Vad ska jag göra med dessa opersonliga kort? Att ha riktigt roligt på festen är tack nog. Eller ännu bättre: ge mig en kram nästa gång vi ses och berätta hur kul du hade det.

Och på tal om bröllop, är det inte dags att vi slutar med bröllopspresenter? Åtminstone listorna – de är bara egocentriska. Traditionen grundar sig i att brudparet skulle starta hem tillsammans. Men eftersom de allra flesta brudparen i dag redan bor ihop har de alla hushållsprodukter de behöver. Att köpa bröllopspresenter är bara vulgär lyxkonsumtion. Och att skicka långa önskelistor är rent utav en order om vad givaren ska köpa – låt gästerna använda sin egen fantasi eller skippa presenterna helt.

Tacktal på små tillställningar bör också undvikas. Är man ett gäng på sex till tolv personer som äter middag blir det bara fånigt när någon ställer sig upp mitt i efterätten och berättar hur generöst värdparet är – att man alltid känner sig så välkommen, vilken fin catering de ordnat och att personalen är så trevlig. Istället tycker jag att värden ska ställa sig upp, tacka gästerna för att de har kommit och meddela att taffeln är bruten och att det är dags att röra sig mot drinkarna.

Kungafamiljens stil

Hej! Kungahuset ska ju vara Sveriges ansikte utåt. Hur skulle du betygsätta kungafamiljens stil? Representerar de verkligen Sverige väl?
/Maja

Hej Maja,

Jag tycker att de representerar Sverige mycket väl. På den manliga sidan tycker jag att prins Daniel sticker ut. Han är alltid oerhört stilig när han bär dubbelknäppt kostym eller smoking.

Annons