SvD Perfect Guide
Annons

Stilombudsmannen: ”Visa respekt i omklädningsrummet!”

Foto: Colourbox

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om gymetikett och obekväma swish-situationer.

Text: Fredrik af Klercker - 20 mars 2018

I omklädningsrummet
Hej,
Jag har en fråga om gymetikett. Närmare bestämt, hur ska man bete sig i omklädningsrummet? Jag har märkt att vissa män rör sig som om de vore i sina egna badrum. Samma sak gäller bastun, hur avslappnad kan man vara där tycker du?
/Filip

Hej Filip,

Helt ärligt tycker jag inte att man ska vara särskilt avslappnad när man är i omklädningsrummet. På gymmet handlar det snarare om att respektera sin omgivning. Se därför till att alltid ha en handduk runt midjan, om du inte är i duschen, och gärna en badrock om det är möjligt. Precis som i omklädningsrummet bör man även täcka sina privata delar i bastun.

Jag minns en gång när jag var på gymmet, visserligen inte för att gymma utan för att läsa tidning, ta en bastu och byta om inför kvällen. När jag då står vid handfatet, inlindad i en frottéhandduk, kommer en äldre herre och ställer sig bredvid mig, tar upp foten på handfatet och börjar tvätta skrevet. Det var inte en särskilt trevlig syn! Jag tycker så här: det finns fantastiska nakenbad och nudistanläggningar för människor som uppskattar det, men på alla andra platser bör man förutsätta att personerna runtomkring inte vill se dina härligheter.

Swish-etikett
Hej Fredrik,
Swish är ju en jättebra lösning men det kan också vara besvärligt. I helgen var jag ute och drack öl med några kompisar och det slutade med att jag betalade för allt. Hur delar man upp betalning? Och hur påminner man om en swish på ett artigt sätt?
/Oskar

Hej Oskar,

Det hela är väldigt enkelt – ingen behöver betala för någon annan om det inte är överenskommelsen. Men man måste vara tydlig åt båda hållen och det är aldrig pinsamt eller jobbigt att säga att man inte har råd.

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar: fredrik@afklercker.com

Annons