Annons

Stina Ekblad: ”Jag trodde att det handlade om bröst"

Kan poesi förändra liv? Den här veckan ställer SvD frågan till en rad kända svenskar. Först ut att svara är Stina Ekblad – som trodde att Edith Södergran gestaltade hennes kvinnliga uppvaknande. Hon trodde fel.

Under strecket
Publicerad
Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1
Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1
Foto: Maja Suslin/TT

”Den första dikten jag läste av Edith Södergran gjorde starkt intryck, ’O mina solbrandsfärgade toppar’. I antologin i skolan fanns den dikten och inte hennes mer kända som ’Landet som icke är’.

Det som var så speciellt då i elva-tolvårsåldern var att jag läste dikten som att det här med topparna handlade om hennes bröst. Som ung flicka som själv var på väg att få bröst var det en så stark upplevelse att få läsa en dikt som var en hyllningsdikt till mina toppar. Och de var solbrandsfärgade! Jag tyckte det ordet var så underbart vackert.

Det var en lycklig upplevelse att läsa en beskrivning av processen att mina bröst skulle stiga upp ur min kropp och att de var fantastiska, de var solbrandsfärgade. Dikten gestaltade ett kvinnouppvaknande i mig. Någon annan har upplevt det här och beskrivit det!

Jag älskade poeterna. Det gjorde jag redan innan. Poeterna var för mig Guds sändebud på jorden.

Senare, mycket senare, förstod jag att det Edith Södergran skrev om var solnedgången över alperna, att hon var i Schweiz på det där sanatoriet. Jag blev generad när jag tänkte på hur dum jag hade varit som flicka som trott att hon skrev om sina bröst. Men senare i livet har jag läst dikten igen med utgångspunkten att den faktiskt handlar om brösten. Då har den blivit något otroligt starkt för mig, som ett kännetecken för hela Edith Södergrans poesi, som just på det sättet är så magisk. Den inkluderar hela tiden ett kroppsligt jag. Hon svävar inte bara ut i metafysiska, gåtfulla beskrivningar av själens dunkla vrår utan skriver också om en konkret jagmedveten kvinnokropp i det här poetiska, och det är det som är så enastående.”

Stina Ekblad är skådespelare på Dramaten, i höst aktuell i ”Presidentskorna”. Har även sammanställt en antologi med svensk och finlandssvensk lyrik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons