Annons

Stina Jackson kan vinna Årets bok – igen

Stina Jackson är nominerad till Årets bok för andra året i rad. Arkivbild.
Stina Jackson är nominerad till Årets bok för andra året i rad. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

I fjol vann hon Årets bok för sin debutroman "Silvervägen". I år är Stina Jackson nominerad för "Ödesmark" när Bonniers bokklubbar presenterar de tolv nominerade – varav elva är kvinnor.

Under strecket
Ann Edliden / TT
Publicerad

"Ödesmark" utspelas liksom föregångaren "Silvervägen" i Norrland. Ödesmark är en by där alla känner alla och allt verkar lugnt på ytan – tills det sker ett försvinnande. Stina Jackson fick priset Årets bok i fjol och har bland annat fått Glasnyckeln samt utmärkelsen Bästa svenska kriminalroman 2018.

En annan bok som har nominerats är Ida Andersens roman "I oxögat", som utspelas i småländska Dåvedshult vid Kosta glasbruk år 1741. Nina Lykkes andra roman "Nästa!" utspelar sig till stor del på en läkarmottagning medan "Brevvännerna" av Eli Åhman Owetz är en feelgoodroman från Roslagen.

De tolv böckerna har nominerats av Bonniers bokklubbars redaktörer. Kriterierna som de väntas uppfylla är att böckerna ska ha en väl berättad historia och en hög språklig kvalitet samt tilltala en bred läsekrets. De ska också ha blivit utgivna på svenska mellan den 1 maj 2019 och 30 april 2020.

I år firar Årets bok femårsjubileum. Nomineringarna meddelas vid ett digitalt evenemang, på grund av coronavirusets smittspridning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons