Annons

Stina Nybergs elektriska seans på USA-turné

Stina Nyberg hyllar  teslaspolens uppfinnare i solot ”Thunderstruck”.
Stina Nyberg hyllar teslaspolens uppfinnare i solot ”Thunderstruck”. Foto: Casper Hedberg

Växelströmmens uppfinnare, geniet Nikola Tesla, är inspiratör för koreografen och dansaren Stina Nyberg. Nu går hennes sprakande solo på turné i USA.

Under strecket
Publicerad

Stina Nyberg leker med synen på geniet i sitt solo.

Foto: Märta ThisnerBild 1 av 1

Stina Nyberg leker med synen på geniet i sitt solo.

Foto: Märta ThisnerBild 1 av 1

San Francisco, Stanford och Seattle ingår i Stina Nybergs USA-turné den 25 april till 2 maj. Scenframträdandena är del av ”Teslaprojektet”, med solot ”Thunderstruck”, som hade premiär på MDT i Stockholm 2017, elektricitetskonserten ”Alternating currents” och den koreograferade föreläsningen ”The woman who lit the world”.

Inspiratör är den exentriske uppfinnaren Nikola Tesla som med sina kringresande shower vid förra sekelskiftet lockade publiken med elektricitetens magi – då både en vetenskaplig nyhet och underhållning.

Stina Nyberg åstadkommer en sprakande, sjungande dansseans med en teslaspole som partner – där just spolens blixtrande energiurladdning blir till en spektakulär del. Men hon har också en humoristisk, feministisk twist på temat manliga genier.

Stina Nyberg leker med synen på geniet i sitt solo.
Stina Nyberg leker med synen på geniet i sitt solo. Foto: Märta Thisner

– Tesla har fått agera modell för urtypen för ett geni, en nörd, en hjälte och missförstådd knasboll. Tesla är en fascinerande karaktär och jag tar mig an genimyten, i detta fall det kvinnliga geniet, med hjälp av en hälsosam överdos av hybris, förklarade Stina Nyberg idén.

Hon rör sig gärna i olika gränsland, tematiskt och formmässigt, och gör rejäl research inför varje nytt verk. Hon har vänt ut och in på Mozart, skapat seans i ett tält och spårat kroppens historieskrivning. Grunden är hennes intresse för undervärderad kunskap, magiska fenomen och hur makt tar sig uttryck.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons