Annons

Stjärnadvokaten: Rika har lättare att frias

Enligt myten har advokat Hans Strandberg aldrig förlorat ett mål. Det stämmer inte riktigt.
Enligt myten har advokat Hans Strandberg aldrig förlorat ett mål. Det stämmer inte riktigt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Myten säger att Hans Strandberg aldrig har förlorat ett mål. Det stämmer inte, men de flesta publika fall har stjärnadvokaten vunnit. Nu försvarar han en av Teliacheferna i Sveriges största rättegång om korruption.

Under strecket
Publicerad

Strandberg har bland andra försvarat Mats Qviberg, Anders Borg och Håkan Juholt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

Redan som ung ville Hans Strandberg bli advokat..

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

Målet mot ”Riksbankens fiende nr 1” grundlade Hans Strandbergs egen stjärnstatus.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3

Den röda näsduken i bröstfickan på den mörka kostymen lyser tvärsöver Stockholms tingsrätts ljusgård. Advokat Hans Strandberg syns direkt. När finansmännen och näringslivshöjdarna misstänks för ekobrott är det ofta honom de ringer.

– Vi är den enda advokatfirman som har en hel avdelning som specialiserar sig på ekobrott, åtta jurister. Vi gör egna utredningar av vad som hänt. Så gör de stora utländska firmorna, men ingen annan här i Sverige, säger Hans Strandberg.

Ändå är både Per E Samuelson och Leif Gustafson tunga ekobrottsadvokater. En person som sett alla tre stjärnorna i aktion säger att Hans Strandberg är den smidigaste, men också den som kan komma in senare i ett fall eftersom den firma där han jobbar, Nordia, har flera advokater inkopplade per mål.

På senare år har Hans Strandberg bland annat försvarat Mats Qviberg i HQ-rättegången, utrett misstankar om insiderhandel mot Hexagons vd Ola Rollén åt bolagets styrelse och hjälpt de före detta politikerna Håkan Juholt (S) och Anders Borg (M) när de blev misstänkta. De flesta av hans klienter har gått fria.

Annons
Annons

Strandberg har bland andra försvarat Mats Qviberg, Anders Borg och Håkan Juholt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Redan som ung ville Hans Strandberg bli advokat..

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2

– När det är otroligt komplicerade mål är det svårare för åklagaren att ha framgång. I HQ-målet hade vi en särskilt inhyrd ung jurist som satt här i två månader och bara gick igenom mejl från slasken, alltså det som polisen inte tagit med i utredningen.

Strandberg har bland andra försvarat Mats Qviberg, Anders Borg och Håkan Juholt.
Strandberg har bland andra försvarat Mats Qviberg, Anders Borg och Håkan Juholt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Den här dagen är Hans Strandberg i Stockholms tingsrätt för att försvara en av de tre Teliachefer som misstänks för mutbrott i Uzbekistan. Att amerikanska och nederländska myndigheter tvingat Telia att betala 7,7 miljarder kronor för att bolaget mutat betyder inte att chefstrion kommer att fällas.

Rättsalen är nästan packad med folk: Teliacheferna, deras advokater (Leif Gustafson är här), nämndemännen, de två åklagarna och de två tolkarna. Bakom det skottsäkra glaset på åhörarbänkarna finns dock endast en kvinna från de amerikanska myndigheterna och SvD.

I polisförhören har Hans Strandbergs klient sagt att han träffat uzbeken Behkzod Akhmedov tre till fem gånger i maj och juni 2007. Men nu minns han inte att han träffat diktatorsdottern Gulnara Karimovas förtrogne alls vid den tiden.

Rättens ordförande påminner om att rätten inte får ta hänsyn till vad klienten sagt i polisförhören. Det är som vanligt i ekobrottsmål. Minns inte, vet inte, var inte där.

Redan som ung ville  Hans Strandberg bli advokat..
Redan som ung ville Hans Strandberg bli advokat.. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

En av åklagarna plockar med sina papper. Glasögonen nere vid nästippen. Får upp fel fil på bildskärmen, säger med irriterad röst att han vill ha rätt bild, den med de aktuella mejlen. Får upp fel igen. Till slut blir det rätt.

Han pratar i någon minut, på svenska. Tolken översätter till engelska. Hans Strandbergs klient, som är från Finland, svarar på engelska. Översättaren översätter till svenska. Hans Strandbergs kollega Olle Kullinger korrigerar översättningen. Sakta, sakta mal rättsmaskineriet vidare i sövande takt.

Den som har råd att kraftfullt försvara sig har större möjligheter att komma ur det hela. Sedan är det inte rättvist kan man tycka.

Rättegången ska pågå till den 19 december, i 50 rättegångsdagar. Det är Sveriges största korruptionsmål med fler än 1 miljon dokument.

Men Hans Strandberg sneglar inte en enda gång på sin Rolex Day-Date i brunt läderarmband.

– Det är inte så att man sitter och säger: gud vad det här går trögt. Man är så upptagen av sin uppgift, av nyanser, olika uttryckssätt, säger Hans Strandberg på sitt kontor i World Trade Center mitt i Stockholm några dagar senare.

Nu är den klarröda slipsen och näsduken utbytta mot mera dovt röda färgklickar. Inte ens på fritiden slappar han till klädstilen särskilt mycket.

Hans tänder skymtar när han ler. Sina riktiga tänder förlorade han när han spelade hockey i Skövde där han växte upp. Genom åren slets de vita fasaderna och på en tand syntes guldet. I samband med rättegången mot finansmannen Hans Thulin, som frikändes, zoomade en tv-kamera in ”guldtanden”.

Annons
Annons

Målet mot ”Riksbankens fiende nr 1” grundlade Hans Strandbergs egen stjärnstatus.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

– Barnen sa: Pappa nu får du göra något.

Fasaden reparerades. Kanske blev det lite mycket med guldtand, Jaguar och golf. Bytet från domare till ekobrottsadvokat var ekonomiskt lyckat.

– Min taxa är betydligt högre än en offentlig försvarares är. Vi tar betalt som vilken affärsjurist som helst.

Så det är lättare för rika att komma ur trångmål?

– Den som har råd att kraftfullt försvara sig har större möjligheter att komma ur det hela. Sedan är det inte rättvist kan man tycka.

Målet mot ”Riksbankens fiende nr 1” grundlade Hans Strandbergs egen stjärnstatus.
Målet mot ”Riksbankens fiende nr 1” grundlade Hans Strandbergs egen stjärnstatus. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men ibland jobbar han för vanlig taxa. Han erbjöd sig att försvara Nordeamannen, vars hustru kastade ut den komprometterade mobiltelefonen genom fönstret då polisen kom till villan på Lidingö. Strax därpå hittade polisen 490 000 kronor gömda i en bilbarnstol. Men Nordeamannen, Cevianmannen och alla de övriga i målet gick fria.

– Målet var otroligt spännande. Det var det största insidermålet någonsin.

Redan som ung ville han bli advokat. Vid den tiden var Perry Mason stor, den fiktiga advokaten som i romaner och på tv får sin klient friad genom att avslöja den riktiga brottslingen.

I stället blev han domare och dessutom ensamstående pappa med en femårig son när det första äktenskapet sprack. Hustrun tog hand om den sjuåriga dottern. Då han träffade sin andra, nuvarande, hustru bytte han från Svea till Göta hovrätt när de flyttade till Jönköping.

Så småningom lockade toppadvokaten Henning Sjöström över honom till advokatyrket, för att Strandberg skulle ta hand om den ekobrottsmisstänkte KG Jansson. Målet mot ”Riksbankens fiende nr 1” grundlade Hans Strandbergs egen stjärnstatus. KG Jansson fälldes för förskingring eftersom han hade hjälpt förmögna svenskar att föra ut miljonbelopp ur Sverige.

Hans Strandberg pekar på en halvmodell av ett segelfartyg från 1857 på väggen. Den fick han av Jansson. Han förnekar dock att han umgås med sina klienter privat, även om han engagerar sig djupt i varje klient.

– Klientens berättelse är din sanning. Det kan ju vara som han säger även om allt talar i en annan riktning.

Du fyllde 70 i somras, hur länge ska du fortsätta jobba?

– Bara det jag har nu kommer att räcka några år, bland annat Telia och Ericssons Greklandsrättegång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons