Annons

Stjärnan bytte lyxlivet mot dammsugare

Idrottsproffsens affärer: Kalsongkrig, dammsugare och fuktiga bunkrar – flera av Sveriges största idrottsstjärnor har gått in i affärsvärlden efter karriärerna. En del har tjänat hundratals miljoner andra har floppat totalt.

Under strecket
Publicerad

Peter Forsberg, Annika Sörenstam och Tomas Brolin

Foto: Maja Suslin/TT, Björn Larsson Rosvall/TT, Maja Suslin/TT

Brolin jublar efter att ha gjort mål mot Rumänien i kvartsfinalen under fotbolls-VM 1994.

Foto: Jack Mikrut/TT

1 / 7

Peter Forsberg, Annika Sörenstam och Tomas Brolin
Peter Forsberg, Annika Sörenstam och Tomas Brolin Foto: Maja Suslin/TT, Björn Larsson Rosvall/TT, Maja Suslin/TT

Tomas Brolin – bytte lyxlivet mot dammsugarmunstycken

I slutet av 1990-talet lämnade Tomas Brolin lyxlivet som proffs i Italien och England för att börja sälja dammsugarmunstycken.

Efter att VM 94-stjärnan avslutat sin fotbollskarriär grundade han bolaget Twinnovation AB tillsammans med uppfinnaren Göran Edlund. Edlund hade tidigare uppfunnit munstycket Twinner som som de började saluföra.

Brolin jublar efter att ha gjort mål mot Rumänien i kvartsfinalen under fotbolls-VM 1994.
Brolin jublar efter att ha gjort mål mot Rumänien i kvartsfinalen under fotbolls-VM 1994. Foto: Jack Mikrut/TT

Det minst sagt udda karriärbytet gjorde att Brolin till en början fick många glirningar i pressen. Bolaget fick dessutom problem med piratkopior och bråk mellan ägarna. Men de lyckades ta sig igenom turbulensen och började leverera goda vinstmarginaler. De senaste tio åren har omsättningen nästan halverats och uppgick 2016 till 9 miljoner kronor med en vinst på 1,7 miljoner. Brolin äger 50 procent av bolaget.

Annons
Annons

Annika Sörenstam har utsetts till världens bästa damgolfare genom tiderna av PGA.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

2 / 7

Annika Sörenstam har utsetts till världens bästa damgolfare genom tiderna av PGA.
Annika Sörenstam har utsetts till världens bästa damgolfare genom tiderna av PGA. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Annika Sörenstam – golfdrottningen landade i bunkern

Mitt under sin framgångsrika karriär sålde Annika Sörenstam rättigheterna till sitt namn till klädmärket Cutter & Buck, som ägs av svenska New Wave Group. De släppte en kollektionen med golfkläder som hette ”Annika” som fortfarande säljs.

Trots att det finns många framgångsrika kvinnliga idrottare i Sverige är det mycket ovanligt att de lanserar sina namn som varumärken.

– Jag frågade mig varför jag inte kan göra som männen? Varför kan inte jag göra det som Greg Norman gjort? Eller som Jack Nicklas gjort eller John Elway eller Magic Johnson? Det blev en utmaning för mig och jag tänker lyckas, sa Sörenstam i en intervju med CNN 2017.

Sörenstam har även använt pris- och reklampengar till att investera i bolag efter golfkarriären. 2016 köpte Sörenstam 50 procent i det svenska bolaget Capillary Concrete. Bolaget har utvecklat en teknik som bibehåller rätt fuktighet i golfbunkrar. Omsättningen på bolaget har ökat kraftigt sedan starten 2013 och uppgick 2016 till 5,5 miljoner kronor – än så länge har bolaget däremot visat röda siffror och 2016 var förlusten 700 000.

Annons
Annons

Peter Forsberg firar sitt andra OS-guld tillsammans med Mats Sundin i Turin 2006.

Foto: Pontus Lundahl/TT

3 / 7

Peter Forsberg firar sitt andra OS-guld tillsammans med Mats Sundin i Turin 2006.
Peter Forsberg firar sitt andra OS-guld tillsammans med Mats Sundin i Turin 2006. Foto: Pontus Lundahl/TT

Peter Forsberg – OS-kungen blev toffelhjälte

Efter att plasttofflan Crocs erövrat USA i början av 2000-talet blev Peter Forsbergs bolag Pforce agentur för skomodellen i Sverige. Det blev en stor hit även här och den blev allmänt känd som ”foppatofflan”. Under storhetstiden sålde Pforce skor för hundratals miljoner kronor på ett år.

Men hajpen dog snabbt ut samtidigt som billiga piratkopior översvämmade marknaden – 2008 gjorde bolaget Crocs en förlust på 1,4 miljarder och 2 000 anställda sparkades. Året efter drog skoföretaget tillbaka agenturen från Forsbergs bolag.

Även försäljningen för Forsbergs bolag rasade brant. 2007 omsatte det 167 miljoner och gjorde en vinst på 16 miljoner – 2008 rasade omsättningen till 43 miljoner och förlusten uppgick till 15 miljoner. Det följdes av flera år med miljonförluster.

Annons
Annons

Therese Alshammar tackas av under sim-SM på Eriksdalsbadet i Stockholm 2016.

Foto: Jessica Gow/TT

4 / 7

Therese Alshammar tackas av under sim-SM på Eriksdalsbadet i Stockholm 2016.
Therese Alshammar tackas av under sim-SM på Eriksdalsbadet i Stockholm 2016. Foto: Jessica Gow/TT

Therese Alshammar – gör badkläder för barn

Den då 39-åriga simstjärnan avslutade elitkarriären 2016. Året efter rapporterade tidningen Mama att hon lanserade en badkollektion för barn. Det är företaget Gardner and the gang som säljer kläderna – ett bolag som drivs av svenska Kristin Nystrom som bor i Singapore där bolaget är registrerat.

Annons
Annons

Björn Borg tillsammans med Sverrir Gudnason (t v) och Shia LaBeouf (t h) på galapremiären av filmen ”Borg” i höstas.

Foto: Claudio Bresciani/TT

5 / 7

Björn Borg tillsammans med Sverrir Gudnason (t v) och Shia LaBeouf (t h) på galapremiären av filmen ”Borg” i höstas.
Björn Borg tillsammans med Sverrir Gudnason (t v) och Shia LaBeouf (t h) på galapremiären av filmen ”Borg” i höstas. Foto: Claudio Bresciani/TT

Björn Borg – sålde sitt namn för 450 miljoner

Den första träffen vid en googling på ”Björn Borg” är inte den femfaldige Wimbledonvinnaren – utan kalsonger. Skälet är att tennislegenden sålt rätten till sitt namn till ett klädföretag.

Borg lanserade sin första klädkollektion redan 1983 efter att han avslutat karriären. Men ”BDG” gjorde konkurs efter sex år. 1997 började kalsongtillverkaren WBM sälja Björn Borg-kalsonger.

2006 köpte bolaget, som numera heter Björn Borg Sweden AB, den fullständiga rätten till namnet. Något Borg har fått totalt 450 miljoner kronor för, enligt Idrottens affärer. Men han har fått sin sista royaltyutbetalning från företaget eftersom det var ett tioårigt avtal.

Bolaget fortsätter sälja Borg-kläder och 2016 hade det en omsättning på 152 miljoner och gjorde en förlust på 6,5 miljoner.

Utöver försäljningen av sitt namn har Borg deltagit i ett flertal reklamfilmer för storföretag som Rolex och Tesco. De 26 miljoner han, enligt Expressen, spelade in i prispengar är alltså småpotatis i jämförelse med vad han tjänat efter karriären.

Annons
Annons

Börje Salming.

Foto: Frank Gunn/AP

6 / 7

Börje Salming.
Börje Salming. Foto: Frank Gunn/AP

Börje Salming – startade kalsongkrig

När kalsongkollektionen Salming Underwear lanserades 1992 målades det upp som ett krig mellan två av Sveriges stora sportgiganter i medier.

”Underkläder för män har aldrig varit mer uppmärksammade än 1992.
Kalsongkriget trappades upp. Just när vi lagt ned en förmögenhet på
benkläder från Björn Borg, klampade Börje Salming in med ordern Byt
kalsonger”, skrev till exempel Calle Norlén i Expressen.

26 år efter lanseringen lever Salming Underwear fortfarande kvar. Det är inte Salming som driver det bolaget utan han har sålt sitt namn till klädbolaget Swegmark.

Salming har däremot själv varit inblandad i en rad olika bolag sedan karriärens slut. Bland annat Salming Hockey som säljer ishockeyutrustning. Bolaget omsatte på 7 miljoner kronor 2016 och gjorde en förlust på 1,7 miljoner.

Annons
Annons

Martin Dahlin firar 4-0-segern i bronsmatchen mot Bulgarien VM-94.

Foto: Jack Mikrut/TT

7 / 7

Martin Dahlin firar 4-0-segern i bronsmatchen mot Bulgarien VM-94.
Martin Dahlin firar 4-0-segern i bronsmatchen mot Bulgarien VM-94. Foto: Jack Mikrut/TT

Martin Dahlin – skjortmärket lever vidare

Martin Dahlin är en annan VM-hjälte som dragit nytta av kändisskapet genom att sälja sitt namn till ett klädföretag. 1995 började bolaget Heab/Hestra sälja skjortor under varumärket Dahlin.

Varumärket lever fortfarande vidare och säljer i dag bland annat skjortor, skor och väskor.

Heab/Hestra omsättning har varit relativt stabil de senaste tio åren. 2017 låg den på 30 miljoner med en vinst på 2 miljoner. Hur mycket Martin Dahlin tjänat på affären är oklart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons