Annons

Madelaine Levy:Stjärnan om giftet som sprider sig i USA

En sörjande polis i Dallas och Jay Z.
En sörjande polis i Dallas och Jay Z. Foto: Ting Shen/AP och Jeff Daly/AP
Under strecket
Publicerad

”No I'm not poison, no I'm not poison, just a boy from the hood …”. Säga vad man vill om rappens kanske mest kommersiellt gångbare stjärna och hans stundtals risiga attityd – Jay Z har alltid lyckats sätta ord på de stämningar och händelser som präglar det amerikanska samhället. Inte minst dess enorma klassklyftor. Så sent som igår släppte han, utan förvarning, en ny låt. ”Spiritual” är en protestsång, en reaktion på det amerikanska polisvåldet som skrevs redan efter mordet på Michael Brown och nu kommer ut som en hyllning till dess senaste offer, Alton Sterling och Philando Castilo.

Bara timmar efter att den lades ut på musiktjänsten Tidal hade fem poliser mördats och minst sju personer skadats i Dallas. Ett minst sagt tydligt exempel på att våldet nu sprider sig i det amerikanska samhället som just gift.

Jay Z:s låttext är inte på något sätt ett rättfärdigande av våld: här finns inga hot, inget hämndbegär, knappt ens någon ilska. I stället är det en bruten man som talar, som inte kan kasta av sig barndomens rädsla, söker respit från ångesten (håll om mig i en halvtimme tills jag blir hel, kvider han) och inte står ut med sin egen oförmåga att vara en bra far. En text om och för alla de unga män som växer upp, skrämda, och ständigt beredda att sträcka händerna i luften för att visa att de inte bär vapen, de som är den fortsatta segregationen stora förlorare. Om de som tar till religion (spirit) eller alkohol (spirit) men ändå landar i en ”orkan” av känslor som hindrar dem från att växa upp och bli bra människor.

I skrivande stund är det inte klart vem som begått attackerna i Dallas. Det kan handla om en hämndaktion mot polisen, en ensam sjuk hjärna som suktar efter blod och död eller organiserade terrorister som passar på att attackera en demonstration mot just våld. Oavsett vilket verkar giftet fortsätta sprida sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons