Annons

Förbundskaptenen tror på stjärnan mot Sverige

Lieke Martens har ont i tån och höll sig vid sidan av planen när Nederländerna tränade i Lyon på måndagen, två dagar före VM-semifinalen mot Sverige.
Lieke Martens har ont i tån och höll sig vid sidan av planen när Nederländerna tränade i Lyon på måndagen, två dagar före VM-semifinalen mot Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT

Lieke Martens har en skadad tå och stod över måndagens träning.

Men enligt Nederländernas förbundskapten, Sarina Wiegman, bör hon vara spelklar till onsdagens semifinal mot Sverige.

– Jag tror att hon ska kunna spela, säger Wiegman.

Under strecket
TT
Publicerad

Att möta Sverige verkar vara en öm tå för de bästa spelarna i världen. Eller snarare: det verkar ge en öm tå.

Först tvingades Lyonmittfältaren Dzsenifer Marozsán (bruten tå) inleda kvartsfinalen på den tyska bänken, och nu rapporteras det från Nederländerna att lagets stora stjärna Lieke Martens har liknande problem.

26-åringen skadade tån i åttondelsfinalen mot Japan men kunde ändå spela hela kvartsfinalen mot Italien. När Nederländerna på måndagen gjorde sitt första träningspass i Lyon, två dagar före semifinalen mot Sverige, fanns hon dock inte med på planen.

Under den kvart som var öppen för medier satt Martens vid sidan av och lutade sig mot ett stängsel, innan hon körde ett mycket lugnt pass på en träningscykel.

– Startelvan är fortfarande i återhämtningsfasen, eftersom att det är två dagar efter match. Det är därför de tränar individuellt. I morgon (tisdag) tränar de med laget igen, säger Nederländernas presschef Anja van Ginhoven.

TT: Hur mår Martens?

– Hon känner fortfarande av tån, så nu börjar vi om igen för att få henne redo för spel mot Sverige.

Annons
Annons

På Nederländernas presskonferens under måndagskvällen sade Sarina Wiegman att hon tror att Martens kommer att hinna bli spelklar.

– Lieke har haft den här skadan ett bra tag. Men efter matchen mot Japan fick hon mer problem med tån. Hon kunde spela mot Italien, och tån har inte blivit sämre sedan dess. Jag tror att hon ska kunna spela, säger Wiegman.

Efter kvartsfinalvinsten mot Italien, där Martens spelade hela matchen, sade Barcelonastjärnan att hon ska kunna spela semifinalen mot Sverige, i Lyon på onsdag.

Ett Nederländerna med eller utan Martens är två olika lag, säger Daniel Dwarswaard, reporter på Rotterdambaserade tidningen Algemeen Dagblad, till TT.

– Utan henne är Holland definitivt ett svagare lag. Hon kommer att vara saknad. Hon är inte i sin bästa form, men hon är alltid en av de bästa spelare. Å andra sidan har vi Lineth Beerensteyn, som har gjort jättebra ifrån sig som avbytare och som en del tycker borde vara med i startelvan i stället för Shanice van den Sanden. Men om inte Martens kan spelare kommer Beerensteyn gå in till vänster i stället, säger Dwarswaard.

Sarina Wiegman vet så klart om vad Martens är för typ spelare. Hon hyser dock stor tilltro till en eventuell ersättare.

– Vi har samma upplägg med henne som tidigare. Om hon inte kan spela så tappar vi en väldigt bra spelare. Men vi har sett under den här turneringen att vi har väldigt många bra spelare som kan komma in. Om hon inte kan spela får vi bara ta in någon annan, säger förbundskaptenen.

En som vet vad Lieke Martens går för är Bundesligabacken Amanda Ilestedt, som under flera säsonger var lagkamrat med Martens i damallsvenska Rosengård.

– Det är en väldigt bra spelare, bra en mot en, bra skott. Henne får vi ha koll på. Hon gillar att kliva in i banan men hon kan också gå runt på kanten. Hon är duktig med bollen i hög fart, säger Amanda Ilestedt.

– Det gäller att ligga nära henne och ta henne så tidigt som möjligt. Om hon får upp farten blir det svårt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons