Annons

Stjärndansare ny chef för Kungliga Baletten

Nicolas Le Riche.
Nicolas Le Riche.
Under strecket
Publicerad

Kungliga Baletten får en ny chef i höst – franske stjärndansaren Nicolas Le Riche, som just nu är chef för balettverksamheten vid Théâtre des Champs Elysées i Paris.

Le Riche fick sitt genombrott på 90-talet med roller som Mercutio och sedan Romeo, i ”Romeo och Julia”. Han har under många år varit verksam vid Parisoperan, och är utnämnd ”étoile” (stjärndansare), vilket är den högsta utmärkelsen en fransk dansare kan få. Koreografer som Mats Ek, Jiri Kylian och William Forsythe har gjort verk för Le Riche, och han har gästat bland andra La Scala i Milano och Bolsjojteatern i Moskva.

– Jag är mycket stolt över att kunna presentera Nicolas Le Riche som ny chef för Kungliga Baletten. Han har de rätta kvalifikationerna och erfarenheterna för vårt kompani och jag ser verkligen fram emot att börja vårt samarbete, sägerKungliga Operans vd Birgitta Svendén i ett pressmeddelande.

Han är den andre fransmannen, efter Marc Ribaud, som leder Kungliga Baletten. Han tar över efter Johannes Öhman som lämnat operan för att bli chef för Berlins stadsbalett.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons