Annons

Ronaldo drömmer om EM-titeln

Besvikna tårar för tolv år sedan. Nu ska Cristiano Ronaldo se till att det blir glädjetårar på Stade de France. – Jag har alltid drömt om att få vinna något med Portugal, sade han efter 2–0 i semifinalen mot Wales.

Under strecket
TT
Publicerad

Den 4 juli 2004. Estádio de Luz i Lissabon. När domaren Markus Merk hade blåst av EM-finalen mellan Portugal och Grekland var det många av hemmanationens spelare som grät av besvikelse.

En av dem var en otröstlig supertalang: Cristiano Ronaldo.

– Det var min första final, det var min första turnering. Nu har det gått tolv år sedan dess och jag har fått en ny möjlighet att spela final med Portugal. Det är något som jag är stolt över, sade han.

Åren efter 0–1-förlusten mot Grekland har den numera 31-åringen fyllt med en mängd olika titlar i med Manchester United i England och Real Madrid i Spanien.

Han har blanda annat vunnit Premier League, La Liga, Champions League och har dessutom många individuella priser där Fifas guldboll, Ballon d'Or, (2008, 2013, 2014) sticker ut allra mest.

Men det har alltid funnits en sak som Cristiano Ronaldo har saknat: Framgång med Portugals landslag.

Och det är något som han vill ordna på Stade de France i Paris på söndag.

– Vi har inte vunnit något än men vi är i final, och det tror jag inte många trodde om oss inför den här turneringen. Men nu är vi där, och det gör mig stolt och glad. Nu ska vi göra oss redo för att göra verklighet av vår dröm, sade han.

Annons
Annons

– Efter min Champions League-seger trodde jag att vi skulle gå långt i EM. Det kanske inte började så bra som vi ville men det här handlar om ett maraton.

– Nu är vi ett steg från att lyckas.

Att Portugal befinner sig i situationen är mycket tack vare Cristian Ronaldo.

Semifinalen mot Wales på Parc OL i Lyon var stängd och låst i 45 minuter.

Det ändrade lagkaptenen på fem minuter in i andra halvlek när han vann duellen med James Chester och nickade 1–0 i 50:e minuten.

Tre minuter senare kastade Nani fram ena benet, ändrade riktning på Ronaldos skott och såg till att bollen hamnade i fel hörn för målvakten Wayne Hennessey.

– Vi är ett lag, vi är en enhet och det är så vi ska spela. Jag försöker bidra med det jag kan, och det handlar inte bara om att göra mål utan även om att spela försvarsspel och kämpa för laget. Jag har gett allt, sade han.

– Vi har ett lag som jobbar tillsammans och ska kunna vinna. Men vi måste göra det tillsammans. Alla 23 måste kämpa. Även fansen. Vi har känt stödet och vi behöver det.

Portugals resa fortsätter nu till Paris för att möta Frankrike eller Tyskland i finalen på Stade de France.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons