Annons

EM-final i kväll – blir det hemmaseger?

Portugal är ute efter första titeln. Frankrike vill hålla hemmatrenden intakt. Dessutom ska Cristiano Ronaldo och Antoine Griezmann ställas mot varandra. Det – och en hel del annat – är kvällens EM-final mellan Portugal och Frankrike.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: APBild 1 av 1
Foto: APBild 1 av 1
Foto: AP

Efter semifinalen mot Wales var Portugal första laget till finalen på Stade de France i Paris.

Då spelade det ingen roll vilket motstånd som väntade.

Målsättningen var redan klar sedan länge – slutet på 2014 – och för portugiserna har hela mästerskapet i Frankrike handlat om två saker: ta sig till finalen – vinna finalen.

Nu är steg ett taget.

I kväll väntar det andra, och spelarna och ledarna är helt inne på att alla portugiser, oavsett var de bor någonstans i världen, kommer delta i kväll.

– Vi har elva miljoner, elva spelare och tre inhoppare som alla vill vara med och skriva historia. Vi vill skapa glädje till alla portugiser, säger Pepe inför mötet med Frankrike.

– Frankrike har hemmaplan och vill så klart skriva historia. Men det vill vi också. Vi kommer göra allt för att vinna. Portugal har fortfarande inte vunnit någon titel och vi spelare ser det här som vår livsmatch, säger mittfältaren João Mário.

Annons
Annons

– Jag minns hur det var hemma när vi spelade final för tolv år sedan. Då var det sådan festlig atmosfär i hela landet. Den här gången vill vi vinna och ge glädje till alla där hemma i Portugal. Det är något som vi alltid försöker göra och det blir ingen skillnad på söndag.

De är två av spelarna som ska göra det.

Men mest tyngd vilar på Cristiano Ronaldos axlar.

31-åringen var med redan i finalförlusten 2004 och sedan dess väntar han på att få en ny chans.

– Jag har alltid drömt om att få vinna något med Portugal, säger han.

– Vi har inte vunnit något än men vi är i final, och det tror jag inte många trodde om oss inför den här turneringen. Men nu är vi där, och det gör mig stolt och glad. Nu ska vi göra oss redo för att göra verklighet av vår dröm.

Att göra sig redo är även något som Frankrike har fokuserat på sedan semifinalen mot Tyskland.

Hemmanationen har vunnit två av fyra mästerskap på fransk mark. Och nu litar de på att Antoine Griezmann, sex mål på lika många matcher, ska fortsätta imponera och avgöra matcher.

– Han är en väldigt talangfull spelare som har varit effektiv i matcherna, och han är viktig för oss, säger förbundskapten Didier Deschamps.

Mittfältaren Blaise Matuidi håller med om Griezmanns nyckelroll:

– Jag hoppas att han hjälper oss att vinna. Han är en exceptionell spelare. Han har utvecklats mycket men har hela tiden fötterna på jorden. Att han befinner sig på den här nivån är så klart väldigt bra för oss, säger Matuidi.

Vem och vilket lag som får äran att lyfta EM-pokalen avgörs i kväll.

Blir det Cristiano Ronaldos Portugal?

Blir det Antoine Griezmanns Frankrike?

Ja, det återstår att se.

Preliminära lag

Portugal (4—1—3—2): 1 Rui Patrício — 21 Cédric, 3 Pepe, 4 José Fonte, 5 Raphaël Guerreiro — 14 William Carvalho — 10 João Mario, 16 Renato Sanches, 23 Adrien Silva — 17 Nani, 7 Cristiano Ronaldo.

Förbundskapten: Fernando Santos.

Frankrike (4—2—3—1): 1 Hugo Lloris — 19 Bacary Sagna, 21 Laurent Koscielny, 22 Samuel Umtiti, 3 Patrice Evra — 15 Paul Pogba, 14 Blaise Matuidi — 18 Moussa Sissoko, 7 Antoine Griezmann, 8 Dimitri Payet — 9 Olivier Giroud.

Förbundskapten: Didier Deschamps.

Domare: Mark Clattenburg, England.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons