Annons

Stjärnekonomen vill dumpa euron för att rädda klimatet

Ann Pettifor är den självlärda vänsterekonomen som förutsåg finanskrisen. Nu vill hon tackla klimatförändringarna med ett ”Green New Deal”.

– Om vi ska fixa klimatet måste vi fixa finanssystemet först, säger Pettifor, som är ekonomisk rådgivare åt den brittiska Labour-ledaren Jeremy Corbyn.

Under strecket
Publicerad

Ann Pettifor är aktuell med böckerna ”Produktionen av pengar – så bryter vi storbankernas makt” och en kommande bok om ”Green New Deal”.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Ann Pettifor är aktuell med böckerna ”Produktionen av pengar – så bryter vi storbankernas makt” och en kommande bok om ”Green New Deal”.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Ann Pettifor är aktuell med böckerna ”Produktionen av pengar – så bryter vi storbankernas makt” och en kommande bok om ”Green New Deal”.
Ann Pettifor är aktuell med böckerna ”Produktionen av pengar – så bryter vi storbankernas makt” och en kommande bok om ”Green New Deal”. Foto: Lars Pehrson

Det är fredag och den 16-åriga aktivisten Greta Thunberg står som vanligt framför riksdagshuset och strejkar för klimatet. Ann Petifor är inte sen att ta en selfie. Hon twittrar: ”Stolt att stå bredvid henne”.

– Titta bara på vad hon gjorde för en vecka sedan i London. Vi kan bygga en rörelse som inte är rasistisk eller reaktionär, utan progressiv. Folket måste göra det, säger hon.

Ann Pettifor kallar sig själv för "en självlärd ekonom". Hon kan förvisso en himla massa om nationalekonomi – tillräckligt för att vara rådgivare åt Labour-ledaren Jeremy Corbyn – men det är inget hon vill tacka sin universitetsutbildning i Sydafrika för.

– Det jag lärde mig på universitetet var helt irrelevant för att förstå världen som jag befinner mig i. Det jag kan har jag lärt mig genom jobbet.

Annons
Annons

Som lobbyist och politisk rådgivare i Storbritannien gjorde hon under 1990-talet sig känd som en stridbar kämpe för världens fattigaste ekonomier – och lyckades bland annat få G8-länderna att skriva av skulder på omkring 100 miljarder dollar. Dessa lärdomar använde hon sedan för att studera skuldberget på hemmaplan.

– Jag såg att det fanns betydligt mer skulder än tillgångar i världen. Men det var först när jag började titta på hur mycket USA och Storbritannien var skyldiga resten av världen som jag förstod hur stor krispotentialen var.

Hennes tankar resulterade i ”The coming first world debt crisis”. Boken gick de flesta obemärkt förbi när den kom ut 2006, men fick desto mer uppmärksamhet två år senare när krisen var ett faktum.

Nu är hon i Sverige för att marknadsföra två böcker: ”Produktionen av pengar – så bryter vi storbankernas makt” (nyligen på svenska på Verbal förlag), och den kommande ”Costing The Earth: How to Pay for the Green New Deal” (Verso).

Med den senare hoppas hon kunna ta debatten om ett klimataktivistiskt stimulanspaket till en global nivå. Begreppet ”Green New Deal”, som anspelar på den amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelts reformprogram ”New deal”, lanserades redan 2007 av journalisten Thomas Friedman, men utvecklades senare i en rapport av bland annat Pettifor.

Om vi ska fixa klimatet, måste vi fixa finanssystemet först. För finanssystemet står för krediterna som sedan eldar på konsumtionen

Förenklat kan det beskrivas som ett vänsterpolitiskt förslag till reform av energi- och finanssektorerna, i syfte att hejda en klimatkatastrof och samtidigt skapa nya jobbtillfällen. Idén har det senaste året förts upp på den amerikanska dagordningen av det demokratiska stjärnskottet Alexandria Ocasio-Cortez.

Annons
Annons

– Ja, ”Green New Deal” har blivit ett modeord. Men det finns direkta paralleller med Roosevelt, inte bara genom hur han hanterade den massiva arbetslösheten under depressionen, utan även för hur han såg till att man planterade miljarder träd för att komma tillrätta med jorderosion, säger Ann Pettifor.

Hon är, precis som Roosevelt, starkt influerad av den brittiska nationalekonomen John Maynard Keynes och hans idéer om en aktiv finanspolitik. Roosevelt såg den skenande depressionen och tvingades släppa dollarn fri från guldmyntfoten för att få bukt med situationen. På samma sätt anser Pettifor nu att EU måste dumpa euron och ändra mandatet för den europeiska centralbanken.

– Vi kan inte ha kvar euron om vi ska hantera klimatkrisen i Europa. Den berövar de nationella regeringarna deras finansiella självständighet och sätter de finansiella marknaderna före allt annat, säger hon och fortsätter:

– Om vi ska fixa klimatet, måste vi fixa finanssystemet först. För finanssystemet står för krediterna som sedan eldar på konsumtionen, som i sin tur leder till skadliga utsläpp. Vårt penningsystem ska vara som ett renhållningssystem, men tyvärr har det kidnappats av den rikaste procenten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons