Annons

Stjärnklart tolvslag väntas på många håll

Regn är på väg och SMHI har utfärdat varningar om ishalka i nästan hela Norrland. Men under nyårsnatten kan man på flera håll se fram emot ett stjärnklart tolvslag.

Under strecket
Troy Enekvist / TT
Publicerad

Ishalka väntas i stora delarna av Norrland då vädret blir varmare.

Foto: Pedersen/NTB/TT Terje

Ishalka väntas i stora delarna av Norrland då vädret blir varmare.

Foto: Pedersen/NTB/TT Terje
Ishalka väntas i stora delarna av Norrland då vädret blir varmare.
Ishalka väntas i stora delarna av Norrland då vädret blir varmare. Foto: Pedersen/NTB/TT Terje

Mildare luft är på väg in över landet vilket gör att nederbörden kommer att övergå från snö till regn. Marktemperaturen kommer dock inte att hinna med, vilket gör att regnet riskerar att frysa så fort det når vägbanan.

– Vi har utfärdat klass-1 varningar för plötslig ishalka i stort sätt hela Norrland, utom i Lapplandsfjällen och Gävleborgs län, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Även Dalarna, nordvästra Götaland och västra Svealand riskerar ishalka under helgen.

Efter en varm måndag, där temperaturen kan leta sig upp mot tio grader, blir det därefter åter lite kallare till nyårshelgen.

– Det ser ut att kunna bli klart väder över sina håll under nyårsnatten, med lite kyligare temperaturer längst upp i norr men fortfarande ganska milt i söder, säger Henrik Reimer.

Utöver det kan man vänta sig mycket blåst.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, tror att en av de stora trafikfarorna under nyårshelgen kommer att vara vilda djur.

– Man måste ha span på vilda djur som vill passera och ta sig upp längs vägarna. Det är inte bara halkan man måste ha koll på, säger han.

Trots att det finns mycket viltstängsel uppsatta runt de stora vägsystemen påpekar Bengt Olsson att det inte är någon garanti för att det inte finns djur i närheten.

– De letar sig fram där de kan, och då kan stängslet fungera som en inlåsning i stället. Man ska alltid ha spaning i vägrenen och området närmast vägen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons