Annons

Sårigt och roligt – är det okej att välja bort barn?

30 böcker – perfekta som julklapp. SvD:s kritiker har noggrant valt ut årets bästa böcker, och bland annat läst en bok om skillnaden mellan män och kvinnors hjärnor. I denna artikel hittar du sakprosa och böcker om mat, idéer, psykologi och konst.

Uppdaterad
Publicerad

Genen. En högst privat historia

av Siddhartha Mukherjee
Övers: Joachim Retzlaff
Albert Bonniers Förlag

Tänk att en så bokstavligen mikroskopisk och högst konkret sak som det mänskliga genomet kan ha så djupgående existentiella implikationer. Den som någon gång undrat om det är arv eller miljö som gör oss till dem vi är rekommenderas denna lika lättlästa som grundliga och tankfulla översikt över generna ur ett samtidigt naturvetenskapligt och idéhistoriskt perspektiv.

Internet är trasigt. Silicon Valley och demokratins kris

av Martin Gelin och Karin Pettersson
Natur & Kultur

Man börjar undra om vi inte trots allt hade varit lyckligare utan internet.

Att internet är en fantastisk uppfinning är vi nog många som skulle skriva under på. Å andra sidan: sociala medier lockar knappast fram människans godaste sidor, filterbubblorna främjar nog inte demokratin, och välviljan hos nätjättarna finns det ingen anledning att lita på. Martin Gelin och Karin Pettersson radar upp så många graverande bevis på internets skadlighet att man börjar undra om vi inte trots allt hade varit lyckligare utan denna uppfinning.

Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg

av Jens Liljestrand
Albert Bonniers Förlag

”Väldig och stor, stökig och bråkig, charmig och dansant” – genom ”Mannen i skogen” har den mångfacetterade och motstridige Vilhelm Moberg – debattör, kulturman och författare på gränsen till nationalskald – fått sin första fullödiga biografi. Jens Liljestrand lyckas få en folkhemsgigant som inte ens på 1930-talet framstod som helt modern att kännas relevant för år 2018.

Det omätbaras renässans. En uppgörelse med pedanternas världsherravälde

av Jonna Bornemark
Volante

Ett filosofiskt generalangrepp på vår tids övertro på rationalitet

Varför håller vi på och väger och mäter och räknar, vad vi än tar oss till, inte minst i arbetslivet men också frivilligt på fritiden? Filosofen Jonna Bornemark vänder sig till tre renässanstänkare för att få distans till vår egen samtid och analysera hur vi hamnade här, i ett filosofiskt generalangrepp på vår tids övertro på rationalitet, mätbarhet och new public management.

Retrotopia

av Zygmunt Bauman
Övers: Ola Nilsson
Daidalos

Vad händer med ett samhälle som tappar tron på framtiden och i stället börjar hänge sig åt nostalgiskt önsketänkande? I sin sista, postumt utgivna bok varnar den alltid lika skarpsinnige Zygmunt Bauman för det stamtänkande som uppstår när orättvisorna tilltar parallellt med en växande pessimism. Ett ämne på mångas läppar, som här får en välbehövlig sociologisk förankring.

Kvinnor och makt. Ett manifest

av Mary Beard
Övers: Annika H Löfvendahl
Norstedts

Inte så sällan är det givande med ett tusenårsperspektiv på dagsaktuella frågor, och det gäller i allra högsta grad denna bok av den populära brittiska antikhistorikern Mary Beard. Den består av två föreläsningar som både föregriper och kompletterar metoo-debatten genom att visa hur tystandet av kvinnors röster i offentligheten pågått lika länge som den västerländska civilisationen existerat.

Svälten. Hungeråren som formade Sverige

av Magnus Västerbro
Albert Bonniers Förlag

Så snabbt har utvecklingen gått, och så framtidsinriktade har vi varit, att det känns närmast chockartat att bli påmind om hur nyligen Sverige var ett i sanning fattigt och utsatt land. I den Augustprisbelönade ”Svälten” beskriver Magnus Västerbro hur missväxten på 1860-talet ledde till en hungersnöd som höll på att ta knäcken på det svenska samhället och som fick många att fly vårt land för en drägligare tillvaro i Nordamerika.

Popkulturens död

av Natalia Kazmierska och Martin Aagård
Bokförlaget Atlas

I denna kunniga, passionerade och infallsrika bok skriver Natalia Kazmierska och Martin Aagård om hur det gick till när den populärkultur som på 90-talet utmanade finkulturens hegemoni i stället sakta kom att uppgå i dokusåpornas, internetmemens och Youtubefenomenens parallellverklighet, för att småningom förtvina. Men som de själva konstaterar: ”Det finns inget som kännetecknar popkulturen så mycket som just viljan att dödförklara popkultur.”

Den trotsiga jorden. Människans öde i antropocen

av Clive Hamilton
Daidalos
Övers: Joel Nordqvist

Klimatfrågan är förmodligen vår tids viktigaste, även om vi ofta inte tycks vilja låtsas om det. Vi behöver lära oss att ta både vår makt och vår skyddslöshet på allvar, menar den australiske klimatpolitikforskaren Clive Hamilton i denna essä om vad det innebär att jorden nu, som en följd av mänsklig påverkan, tagit steget in i den epok som brukar kallas antropocen.

Barn. Paradiset och flykten därifrån

av Kristoffer Leandoer
Pequod Press

En i flera bemärkelser barnasinnad essä om ett ämne som är allt annat än barnsligt.

Författaren och SvD-medarbetaren Kristoffer Leandoer låter läsaren följa med på en sorts bildningsresa till barndomen, inte minst så som den ter sig i minnet hos oss vuxna, och så som den framställs i böcker och filmer. Leandoers text är nyfiken och förutsättningslös, rik på känslighet, infall och iakttagelser – en i flera bemärkelser barnasinnad essä om ett ämne som är allt annat än barnsligt.

Ludvig Hertzberg

Smaker från Vietnam – en familjehemlighet

av Kim Thúy
översättning Marianne Tufvesson
Sekwa

Kim Thúy kom som flykting från Vietnam till Kanada, via Malaysia, och innan hon 2009 debuterade med romanen Ru, drev hon en restaurang i Montreal. Denna, hennes första kokbok, utgår från Kim Thúys mostrar och systrar. Smakerna är autentiska och recepten görbara. En vacker bok för alla som älskar, och vill lära sig mer om, det vietnamesiska köket.

Soppa, Potage & Buljong

av Tommy Myllymäki
Natur & Kultur

Tommy Myllymäki ett lysande undantag bland pretentiösa kockar.

De bästa kockarna brukar ibland göra kokböcker som är både pretentiösa och komplicerade. Det lysande undantaget är de av Tommy Myllymäki. Han har tidigare givit ut böcker om kött, fisk, sås och sallader. Denna om soppor är både inspirerande och användbar. Här finns recept på allt från vardaglig korvsoppa till elegant vichyssoise med löjrom. Instruktionerna är tydliga och enkla att följa. Och visst borde vi alla äta mer soppa.

Pasta på italienska

av Sara Berg och Miriam Preis
Natur & Kultur

Vem älskar inte riktig vällagad pasta? Journalisten Sara Berg har tillsammans med fotografen Miriam Preis rest från norra till södra Italien och ätit just pasta. I boken får vi lära oss varför pasta bör blandas med såsen direkt i pannan och vad det är för skillnad på tajarin och spaghetti. Men framförallt får vi riktiga familjerecept. Detta är nästan lika mycket en kokbok som en guidebok till 12 av Italiens 20 regioner.

Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga,

av My Feldt
Bonnier Fakta

När längtan efter sommar blir för tuff är ett tips att bläddra i konditorn My Feldts ljuvliga bok där hon samlat 70 recept på sött och gott. Den följer säsongerna fint och i vintertid finns recept på både mustig mjuk pepparkaka, frisk citrontarte och kola med havssalt. Några av recepten är långa och kräver både intresse och tålamod, medan andra är för alla som kan slänga ihop en kaka.

Eat Good – recept som förändrar världen

av Johan Rockström, Victoria Bignet, Malin Landqvist och Gunhild Stordalen
Max Ström

Inte så mycket pekpinnar som vetenskaplig fakta.

Två storheter inom hållbarhet och hälsa (Johan Rockström och Gunhild Stordalen) har tillsammans skapat en kokbok som inte bara ger recept utan också kunskap. Kapitlet som följer den goda maten, jo recepten ger mersmak, handlar om hur och varför vi bör äta på ett hållbart sätt, både för miljön och för vår egen hälsa. Inte så mycket pekpinnar som vetenskaplig fakta.

Joanna Drevinger

Moderskap

av Sheila Heti
övers. Klara Lindell
Albert Bonniers förlag

Är det okej att som kvinna välja bort barn, eller ens tveka? Det snart 37-åriga berättarjaget i idéromanen ”Moderskap” slits mellan de nyförlösta vännernas euforiska uppmaningar om att barn är livets mening och sin egen vilja att hänge sig helt åt skrivandet. Sheila Heti levererar en sårig, rolig och tankeväckande bok om de fördomar och förväntningar som omger en kvinna som är sig själv nog. Nästa gång vill jag läsa om lata män som överlåter stora livsavgörande beslut till sin partner.

Så blev vi alla rasister

av Ivar Arpi och Adam Cwejman
Timbro

För den som är det minsta intresserad av vår tids mest infekterade frågor är detta en spänstig debattbok värd att läsa.

Man ska kalla en spade en spade, men ska man kalla allt rasism? De borgerliga ledarskribenterna Ivar Arpi, Svenska Dagbladet, och Adam Cwejman, Göteborgs-Posten, kritiserar dagens antirasister för att vara alltför besatta av människors hudfärg, och slår ett slag för upplysningens tro på individen. Författarduons svingar mot allt vad identitetspolitik heter är stundtals alltför yviga, men för den som är det minsta intresserad av vår tids mest infekterade frågor är detta en spänstig debattbok värd att läsa.

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå

av Jack Werner
Albert Bonniers förlag

Lektyr om källkritik, finns det något mer sövande? Men redan på första sidan i boken kommer min fördom på skam. För Werner tror inte att vi blivit mindre källkritiska, eller att faktaresistens ens är något nytt. Vi har alltid varit dumma och känslostyrda – och därmed lättlurade, är hans tes. Men i dag syns det mer när vi gör bort oss. Via 41 moderna råttan i pizzan-myter från vårt nya mediala landskap, blottläggs frågor som är större än vår arma samtid.

Feministfällan

av Nina Åkestam
Mondial

Feminismen har trampat snett, rakt ner i sin egen feministfälla. I alla fall om vi får tro Nina Åkestam, doktor i ekonomi, som identifierat sex fallgropar för dagens feminister: valfrihetsfällan, självklarhetsfällan, instagramfällan, populismfällan, känslofällan och föräldrafällan. Skriften har en del blottor – att läsaren reduceras till ett irriterande ”vi” exempelvis – men drivet och uppriktigheten gillas. Samt slutsatsen: när feminismen gick från att vara en radikal ideologi till något som alla ska vara, blev den banal.

Diplomaten

av Anders Sundelin
Weyler förlag

Boken må se ut som en biografi, fast i själva verket är det en bok om Sverige.

Anders Sundelin skriver mästerligt om Sverker Åström, stjärnan på den svenska diplomathimmeln, som trots sin ädla framtoning inte var fläckfri han heller: i sin ungdom var han medlem i Sveriges Nationella Ungdomsförbund i Uppsala. Och hur är det med det där ihärdiga ryktet, var Åström, som är så nära sammankopplad med vår neutralitetspolitik, rysk spion? Boken må se ut som en biografi, fast i själva verket är det en bok om Sverige. Vilka idéer har format vårt land? Och är det så stor skillnad mellan nu och då?

Elsa Westerstad

Kring denna kropp

av Stina Wollter
Forum

När Idagsidan intervjuade Stina Wollter och psykologiprofessor Ann Frisén på Bokmässans psykologiscen hördes både skratt och gråt i publiken. Boken är ett efterlängtat vittnesmål, en berättelse om en kvinnokropp och om systern med anorexi som bara blev 30 år.

Medvetandets återkomst

av Per Snaprud
Natur & Kultur

Forskning, vadslagning och historia. Men inte bara en berättelse om hur medvetandeforskningen gått från hopplöst flummig i naturvetenskapliga kretsar till akademiskt rumsren. Per Snaprud har själv hamnat mitt i en vadslagning om när forskarna tror att medvetandets gåta är löst, t ex genom att kunna mäta om en person upplever något eller inte. Blir det 2029?

Gruppens grepp

av Mikael Klintman, Thomas Lunderquist och Andreas Olsson
Natur & Kultur

Ja, vår hjärna behöver generalisera för att vi ska kunna förstå omvärlden. Men kategoriserandet är bara ett löst skissat utgångsläge för samvaron med andra. Tack vare förmågan att ständigt lära nytt är hjärnan lika mycket gjord för att släppa fördomsfulla uppfattningar. Genom neurovetenskap, psykologi och sociologi ger författarna ett viktigt motgift mot populism, polarisering och stereotypt tänkande.

Känslor som kraft eller hinder

av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist
Natur & Kultur

En lättfattlig och pedagogisk handbok

Varför kan känslor både förhöja livskänslan och ställa till det för oss? Varför har vi så svårt att reglera vad vi känner – egentligen? Tankarna i den här boken har länge förmedlats inom dialektisk beteendeterapi (DBT). Här blir de en lättfattlig och pedagogisk handbok för läsare som vill gå på känslospaning och öka medvetenheten om t ex ilska, rädsla, glädje och nyfikenhet.

Hon, han och hjärnan

av Markus Heilig
Natur & Kultur

När hjärnforskaren Markus Heilig inte kunde svara sina döttrar tydligt om könsskillnader i hjärnan avsatte han ett år för att studera detta. Boken är resultatet. Olikheterna i hjärnans kopplingsmönster är en påtaglig skillnad.

Konstskatter ur samlingarna

Nationalmuseum

Till återinvigningen publicerade Nationalmuseum tre tjusiga böcker: katalogen till utställningen med John Singer Sargent, ”Nationalmuseum i nytt ljus”, en redogörelse för restaureringsarbetet. Men den mest matnyttiga för besökaren är boken fylld av museets konstskatter från 1300-talets Alhambravas till 2010-talets konsthantverk. En informativ och mycket vacker resa genom konsthistorien – och till allt som finns att se just här på Blasieholmen mitt i Stockholm.

Drömmarna

av Jens Fänge
Art and Theory Publishing

Av alla de utställningskataloger som utkommit under året är för mig den till Jens Fänges stora utställning på Bonniers konsthall den snyggaste. Några läsvärda texter ger raskt plats åt ett rikt bildmaterial med verk av en av Sveriges mest framstående konstnärer. Fänges målningar är ofta interiörer, en lek med rumslighet. Hans verk med geometriska mönster, klara färgfält och tydliga linjer gör sig mycket bra i tryck.

Lars Tunbjörk

Bokförlaget Max Ström

Lars Tunbjörks (1956-2015) fotografier av det postmoderna Sverige väckte gensvar internationellt. Hans bildspråk, fyllt av absurd humor och vemod var alldeles eget och fokuserade sådant andra ser förbi: En grå papperskorg på kontorsgolvets gråa heltäckningsmatta eller en kvinna bakom ett fönster till ett gatukök i ett vintrigt Avesta centrum. Den stora retrospektiva boken visar 250 bilder utvalda av Maud Nycander som var gift med Tunbjörk. Likaså en läsvärd biografi av Göran Odbratt.

In & beyond Sweden: journeys through an art scene

Art and Theory Publishing

Bakom den långa titeln gömmer sig mycket mer än en utställningskatalog till den pågående ”Modernautställningen” på Moderna museet. Utöver en svit essäer om sådant som utställningen tematiserar, innehåller den framför allt en rad korta konstnärspresentationer av framför allt yngre utövare. Den rymmer fler namn än vad som förekommer i utställningen och blir på så sätt den användbar för den som vill orientera sig på den svenska samtidskonstscenen.

Clemens Poellinger

Published: photobooks in Sweden

av Niclas Östlind
Koenig Books

I takt med att konstvärlden allt mer uppmärksammar fotografi publicerat i bokform ges det även ut mer böcker om fotolitteratur. Nu kommer Niclas Östlinds svenska fotobokshistoria. Det är en stilig och omfångsrik sak formgiven av Greger Ulf Nilsson, som presenterades internationellt på den stora fotomässan Paris Photo. Förutom en rejäl historik och intervjuer innehåller den kortare bildpresentationer av nära tvåhundra svenska fotoböcker från 1867 fram till i dag.

Efter reklamen visas:
Tre bästa ungdomsböckerna inför jul
Bild 1 av 11
Bild 2 av 11
Bild 3 av 11
Bild 4 av 11
Bild 5 av 11
Bild 6 av 11
Bild 7 av 11
Bild 8 av 11
Bild 9 av 11
Bild 10 av 11
Bild 11 av 11