Annons
Kommentar

Lisa Irenius:Vänsterns stjärnskribent vågade kritisera de egna

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg slutar efter tio år.
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg slutar efter tio år. Foto: Urban Andersson/Aftonbladet/TT

Det är både förståeligt och vemodigt att Åsa Linderborg slutar som kulturchef på Aftonbladet.

Frågan är om efterföljaren kan hålla fast vid Linderborgs berömvärda ambition att gå på tvärs mot rådande uppfattningar.

Under strecket
Publicerad

Det är en epok inom kulturjournalistiken som tar slut, när Åsa Linderborg efter 10 år lämnar posten som kulturchef på Aftonbladet.

Det har ofta stormat kring henne och hennes kultursida, och särskilt de senaste åren, då hon fått skarp kritik från många håll (även av undertecknad) för publiceringar om Benny Fredriksson och Martin Kragh.

Beskedet att Åsa Linderborg avgår kommer därför inte som någon större överraskning, och hon berättar nu själv att hon bad om att få sluta som kulturchef redan 2015 – då hon kände att hon inte lärde sig mer och då rollen kräver att lägga tid på mycket annat än att skriva.

Hon förmår som få andra kombinera känslomässigt engagemang, intellektuell analys och lysande stilistik.

Att Åsa Linderborg nu går vidare är alltså rimligt och förståeligt, och ändå lite vemodigt. Med mod och intellektuell nyfikenhet har hon bidragit till att lyfta och vitalisera kulturdebatten. Ofta har hon gått på tvärs mot rådande uppfattningar – hon var till exempel en tidig kritiker av metoo-rörelsen. Och samtidigt som hon har förvaltat och utvecklat vänsterinriktningen på Aftonbladets kultursidor, har hon också har riktat skarp kritik mot uppfattningar med djup förankring inom kulturvänstern: som normkritiken och viljan att utestänga aktörer som Nya Tider från Bokmässan.

Annons
Annons

Och oavsett om man har hållit med Åsa Linderborg eller inte, så har det alltid varit intressant att ta del av hennes inlägg som kulturchef. Hon förmår som få andra kombinera känslomässigt engagemang, intellektuell analys och lysande stilistik.

Personligen har jag också särskilt uppskattat hennes värme och generositet. Som koncernkolleger – Aftonbladet och Svenska Dagbladet ägs båda av Schibsted och huserar i samma byggnad på Västra Järnvägsgatan i Stockholm – har vi haft ett öppet samtal om kulturjournalistik.

Hon skriver vackert och viktigt om behovet av intellektuell integritet, att våga sticka ut hakan och att så tvivel.

Åsa Linderborgs sista text som kulturchef visar också på hennes stora engagemang för svenska kultursidor. Hon lyfter fram den centrala roll de spelar som forum för fördjupning, bildning och eftertanke. Samtidigt bekymras hon över ett tilltagande gravallvar – en kulturdebatt som kretsar mer kring twitter-utspel än konst och en recensionsverksamhet som har svårt att tränga igenom bruset. Och hon skriver vackert och viktigt om behovet av intellektuell integritet, att våga sticka ut hakan och att så tvivel: ”Vi som har ordet i vår makt har ansvar för att Sverige inte blir ett ickegrubblande land.”

Det är goda nyheter – både för Aftonbladet som tidning och för svensk offentlighet i stort – att Åsa Linderborg kommer att fortsätta bidra till kultur- och samhällsdebatten. Framöver kommer hon att vara verksam som skribent på tidningen och skriva reportage, kolumner och intervjuer.

Återstår att se vem som kommer att ta över på Aftonbladets kultursidor, i en tid när såväl politiken som medievärlden genomgår stora förändringar. Jag hoppas att det blir någon som håller fast vid Åsa Linderborgs ambition att springa mot flocken och att skapa något ”ideologiskt principiellt men samtidigt oförutsägbart och med högt i tak”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons