Annons

Stockholms stad: Sommarskola kan bli aktuellt

 Anna Köning Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna och Daniel Helldén, gruppledare för Miljöpartiet.
 Anna Köning Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna och Daniel Helldén, gruppledare för Miljöpartiet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholm förbereder sig på en exceptionell situation. Staden har aldrig varit med om ett liknande scenario, säger finansborgarrådet Anna Köning Jerlmyr (M). Besöksförbud införs därför på stadens servicehus och äldreboenden. Det kan även bli aktuellt med sommarskola för elever.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Finansborgarrådet var tydlig på torsdagsmorgonens presskonferens i stadshuset:

– Vi har en exceptionell situation i Sverige, men särskilt i Stockholm. Det beror på att det är många människor, många som rest, vi är en internationell stad, säger Anna Köning Jerlmyr.

Det är viktigt är att upprätthålla skola, förskola och omsorg i Stockholm, betonar hon.

– Vi planerar för ett stort personalbortfall och kommer ha beredskap för att möta det.

Det finns en stor brist på material i våra verksamheter, uppger finansborgarrådet vidare, och påpekar att det är viktigt att sjukvården och omsorgen fortsatt får sjukvårdsutrustning och ytterligare materielförstärkningar.

Stockholm har i dagsläget cirka 90 intensivvårdsplatser som kan utökas till 180.

Jan Jönsson, socialborgarråd (L) säger vid presskonferensen:

– Skolans uppdrag fortsätter även om det kanske sker i andra former, men vi kanske inte kommer att kunna räkna med att all samhällsservice fungerar som vi är vana vid. Vi vet inte hur länge, men det kan ta flera månader, säger han.

Jönsson berättar vidare att staden inte kommer att säga nej till någon hemlös med förkylningssymtom som söker tak över huvudet. Boenden håller också extra öppet för att hemlösa ska kunna vistas inomhus.

Annons
Annons

Socialtjänsten och socialjouren ska alltid vara verksam och staden ska alltid vara redo att fatta beslut enligt LVU (Lag om vård av unga), säger han.

Staden har även långtgående planering för om skolorna stänger:

– Det kan i så fall bli aktuellt med sommarskola för elever. Speciellt för föräldrar med samhällsviktiga arbeten. Det gäller även förskolor, säger Jan Jönsson.

Många företag kommer att få det tufft under våren.

– Många branscher lider svårt just nu, bland annat hotell och restauranger. Jag uppmanar stockholmarna att stötta våra företag. Köp presentkort, take-away och eftermiddagsfika, säger Karin Ernlund, (C) och kultur- och idrottsborgarråd.

Hon tillade att vissa biblioteks öppettider kan begränsas:

– Motion är ett fantastiskt sätt att hålla hälsan uppe med, säger Karin Ernlund och uppmanar till promenader i grönområden.

Erik Slottner, äldre- och trygghetsborgarråd (KD): 

– De äldre är mest sårbara. Åtgärderna fokuserar på dem. Vi har smittade på äldreboenden. Jag vill inte berätta var de finns. Men de är inte många och heller inte allvarligt sjuka, säger han.

Erik Slottner tillade:

– Krisledningsnämnden i staden har beslutat om besöksförbud på servicehus och vård- och omsorgsboende. Undantag sker endast när personer är i livets slutskede. Jag talade med min farmor som är 101 år och bor på ett servicehem. Hon saknade verkligen sina besök. Min förhoppning är att besöksstoppet blir så kort som möjligt, säger borgarrådet.

Efter reklamen visas:
"Stockholm i ett exceptionellt läge"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons