Annons

Stockholm tar ny modell mot IS-återvändare

Stockholm stad skärper ansträngningarna för att identifiera personer som återvänt från terrorgruppen IS.

– Socialtjänsten ska hjälpa polis och åklagare i ett nytt samarbete, säger Anna König Järlmyr (M), finansborgarråd i Sveriges Radio.

Under strecket
Publicerad

Stockholms finansborgarråd Anna König Järlmyr (M).

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1

Stockholms finansborgarråd Anna König Järlmyr (M).

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1
Stockholms finansborgarråd Anna König Järlmyr (M).
Stockholms finansborgarråd Anna König Järlmyr (M). Foto: Simon Rehnström

Det var i Sveriges Radios Ekots lördagsintervju som Stockholms finansborgarråd berättade om ambitionen:

– Vi vill kraftsamla arbetet och har tagit kontakt med polis och åklagare. Både polisens riksenhet mot internationell brottslighet och chefsåklagare Lise Tamm välkomnar detta, säger Anna König Jerlmyr (M).

Hur ska arbetet gå till?

– Socialtjänsten ska hjälpa till med information så att polisen kan spåra upp, utreda och döma personer som begått krigsförbrytelser. Jag kallar dem mördare.

Polisen har hittills identifierat 19 personer som återvänt från terrorgruppen IS och som misstänks för krigsbrott. Socialborgarrådet Jan Jönsson skrev i en debattartikel i Aftonbladet i början av mars att det pågår 38 fall av socialtjänstutredningar gällande IS-återvändare.

– Vi ska samarbeta för att hitta uppgifter om de här individerna. Polisen har inte jobbat så här tidigare, tillägger Anna König Jerlmyr.

Samarbetet innebär att Socialförvaltningen blir skyldigt att lämna information till polis och åklagare.

– Det är ett helt nytt sätt att utreda problemet. Våra tjänstemän ska träffa polisen i Järva på måndag och fastställa en handlingsplan, berättar Anna König Jerlmyr som tidigare utlovat att alla utsatta områden i Stockholms kommun ska vara borta år 2025.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons