Annons

Sofia Larsson:Stockholmarna borde lyfta blicken – för allas skull

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Shorts i stan, en evig debatt som borde vara en ickefråga. Majoriteten av befolkningen kan trots allt hantera kortbyxor på ett ansvarsfullt sätt. Handlar upprördheten om röststarka 08:or som stör sig på turister?

Under strecket
Publicerad

Nu är det den där tiden på året när tidningar, tv- och radioprogram hör av sig till mig med en fråga jag börjat betrakta lite som en tradition. Varje sommar ska det redas ut på nytt: ”Får man ha shorts på stan/jobbet?”.

Jag har ärligt talat lite svårt att förstå varför det här har blivit en sådan stor grej. Min erfarenhet är att en majoritet av befolkningen kan hantera shorts på ett ansvarsfullt sätt.

I ett webbtv-program fick jag en gång frågan: ”Till sist, vad vill du säga till alla de som säger att man absolut inte får ha shorts på stan?”. Jag svarade, med ett fniss, att den formuleringen lät som att det fanns en massiv proteströrelse, som jag i så fall inte var medveten om.

En gissning är väl att röststarka personer som bor i huvudstadens finare områden stör sig på att folk från landet, som besökt turistattraktioner som Skansen och Gröna Lund, irrar sig in i deras bostadskvarter. Jag rekommenderar i så fall stockholmarna att höja blicken, bokstavligt och bildligt, både för sin egen och andras skull.

Annons
Annons

När SvD Näringsliv gjorde en rundringning till olika svenska storföretag förra sommaren visade det sig att de flesta tyckte att det var rimligt att ha shorts när det är varmt, så länge de anställda inte kombinerade kundbesök med badshorts, till exempel.

För de som jobbar inom vården eller på bank, där det är viktigt att uppfattas förtroendeingivande, är shorts inte lämpligt. Plagget är ändå starkt förknippat med fritid och kan därför skicka signaler om att personalen inte tar sitt jobb på allvar, utan egentligen vill sitta ute i solen och sippa på en drink.

Å andra sidan finns det ju yrken där shorts är en del av uniformen. Vissa kör till och med kortbyxor året runt. Direktpress rapporterar exempelvis om en brevbärare i Stockholm som haft shorts på jobbet varje dag sedan 1975.

Ute på stan tänker jag att luften som bekant är fri, ska du gå på promenad i city en varm sommardag får du klä sig som du behagar. Sommaren är så otroligt kort i Sverige, så vi ska väl unna varandra att suga upp så mycket D-vitamin som möjligt. Med det sagt rekommenderar jag varken män eller kvinnor att gå omkring i hotpants eller bar överkropp, lite stil får det ju vara.

Vet man med sig att man ska befinna sig i varma, trånga utrymmen, låt säga en stadsbuss, är det trevligast att vara lite mer påklädd. Naturmaterial är ett bra tips, till skillnad från svettframkallande syntetiska tyger.

På avslappnade restauranger kan shorts funka, speciellt om du slinker in på uteserveringen. Men jag skulle inte rekommendera det på ett ställe där folk bokar bord med vita linnedukar, där finns det en outtalad förväntan på att alla anstränger sig lite extra när de går dit. Det är en del av upplevelsen.

Och om det nu skulle vara så att det finns en stark antishorts-rörelse i landet, som kokar efter att ha läst denna kolumn, så ber jag ödmjukt dessa personer att hålla fokus på rätt saker. Det finns två frågor som är bra att ställa sig i alla möjliga sammanhang, när man slentrianretar sig på någon företeelse:

1. Säger det här beteendet något om huruvida det här är en bra eller dålig person?

2. Påverkar det här mitt liv på något sätt?

Svara man ärligt på dessa brukar problemet lösa sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons