Annons

Hugo Selling:Stockholmarna röstade för valfrihet

Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD, Svenska Dagbladet, Agenda
Under strecket
Publicerad

I så gott som varenda partiledardebatt tog statsminister Stefan Löfven (S) upp Nya Karolinska sjukhuset med förhoppningen om att det skulle skifta fokus från regeringens egna misslyckanden. Regeringens vänstersväng skulle dra in väljare på vårdfrågan och bidra till maktskifte i det blå Stockholm. Taktiken misslyckades och den rödgröna oppositionen förlorade i Stockholms läns landsting.

Efter valen till riksdag och landsting har vi facit, vänstervågen uteblev.

M och L gick visserligen bakåt och tappade nio respektive ett mandat. Men detta fångades upp av framförallt KD och C som tillsammans utökade med åtta mandat. Även inräknat V backade de rödgröna med fyra gånger så många mandat som Alliansen. Valresultatet visar att Alliansen nu samlar 70 mandat mot de rödgrönas 48. Därmed ökar Alliansen övertaget med fyra mandat. SD gick som väntat fram, om än under rikssnittet.

Under valrörelsen var sjukvården en av de absolut viktigaste valfrågorna för väljarna. Under hela året har sjukvården toppat Novus mätning över vilken politisk fråga väljarna tyckte var viktigast. Detta berodde inte på ett enskilt sjukhus i ett landsting, utan på att vårdköerna mer än fördubblats under Stefan Löfvens tid. Regeringen inledde mandatperioden med att ta bort Alliansens framgångsrika kömiljard och när köerna växte var deras enda lösning att ta till skattehöjningar och vinstförbud, pådrivet av V.

Över 600 000 svenskar har i dag en privat sjukvårdsförsäkring, något som regeringen sedan i år sett till att beskatta.
Efter att regeringens förslag om att begränsa valfriheten inom skola och omsorg stoppats av riksdagen och med mindre än en månad kvar till valet presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) ett nytt vallöfte: nu skulle vårdföretagen sättas dit. Utan att förklara hur bortfallet av privata aktörer skulle kompenseras av det offentliga.

Regeringens ensidiga och valfrihetsfientliga politik visade att den var oförmögen att prioritera mellan olika utgiftsområden. Efter valen till riksdag och landsting har vi facit, vänstervågen uteblev. Stockholmarna har liksom den svenska väljarkåren nationellt röstat för fortsatt valfrihet och emot de föreslagna begränsningarna av företagen verksamma inom välfärdssektorn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons