Annons

Göran Eriksson:Anna Kinberg Batra importerar politisk strid från USA

M-väljarna i Stockholms stad flyr i panik. Storstadsliberaler är en viktig väljargrupp i USA, som sällan uppmärksammas i Sverige. Nu skapar de stora problem för Moderaterna – och för Anna Kinberg Batra.

Under strecket
Publicerad

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) håller sitt sommartal på Mosebacke under nationaldagen.

Foto: Jessica Gow/TT

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) håller sitt sommartal på Mosebacke under nationaldagen.

Foto: Jessica Gow/TT
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) håller sitt sommartal på Mosebacke under nationaldagen.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) håller sitt sommartal på Mosebacke under nationaldagen. Foto: Jessica Gow/TT

I USA löper en stor och avgörande politisk klyfta mellan liberaler i storstäderna, och väljare i andra delar av landet. Den skiljelinjen har inte varit lika viktig i Sverige, och är därför sällan uppmärksammad.

Men klyftan blir uppenbar om man tittar på Moderaternas utveckling i SCB:s partisympatiundersökning. I Stockholms stad har Moderaterna fallit till 22,5 procent – ett ras från 31,2 procent i november. Det är opinionsmätningarnas version av Stockholms blodbad.

M har alltså tappat mer än var fjärde väljare i Stockholms stad under våren.

Politiskt har perioden präglats av Moderatledningens besked i januari, med innebörden att M vill fälla regeringen med stöd av SD-röster, och att man är beredd att samarbeta med SD i riksdagens utskott.

Annons
Annons

Liberala storstadsväljare i högre grad är negativa till ett närmande till Sverigedemokraterna.

Raset för M är inte alls lika dramatiskt i Stockholms län, och i hela väljarkåren backar Moderaterna från 25,4 till 21,0 procent. Det är dåligt, men mycket bättre än i Stockholms stad.

Det visas inte av den här undersökningen, men rimligen beror det dramatiska utfallet på att väljarnas värderingar i Stockholms stad skiljer sig från hur det ser ut i många andra delar av landet.

Det vill säga att liberala storstadsväljare i högre grad är negativa till ett närmande till Sverigedemokraterna – och kanske också till Moderaternas skärpning av flyktingpolitiken.

Ett indicium på detta är att det utpräglat liberala Centerpartiet – som har tagit emot många av de flyende M-väljarna – ökar mer i Stockholms stad än i resten av landet.

Det är en väljarförlust för M som hade varit lättare att bära om inte storstäder som Stockholm utmärktes just av att det bor så många väljare där.

Förra veckans misslyckade kuppförsök mot Anna Kinberg Batra inleddes i Stockholm, men det byggde lika mycket på ett missnöje i Stockholms län och var inte alls entydigt baserat på liberalernas frustration över närmandet till SD.

Men SCB-raset i Stockholms stad kan förstås ändå bli ett vapen i den interna maktstriden om partiledarposten i Moderaterna.

I dag kan Anna Kinberg Batra i alla fall konstatera att ”Stockholmare är annorlunda än lantisar”.

Kanske håller storstadsliberalerna på att bli en viktig väljarkategori i Sverige, precis som i USA. Det hänger i sådana fall samman med att när politiken kretsar kring frågor som migration, och brott och straff, så blir den politiska konflikten mellan liberalism och konservatism viktigare.

Som ung politiker fällde Anna Kinberg Batra det famösa uttalandet om att ”Stockholmare är smartare än lantisar”. Kanske såg den då utpräglat liberala MUF:aren framför sig någon sorts svensk variant av amerikanska ”rednecks” – folk på landet med konservativa värderingar.

I dag kan Anna Kinberg Batra i alla fall konstatera att ”Stockholmare är annorlunda än lantisar”. För som SCB-mätningen tydligt visar: De överger hennes parti i snabbare takt än andra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons