Annons

250 000 nya bostäder i Storstockholm på tio år

Omvälvande framtidsprognoser släpps nu om Storstockholm. Fram till 2025 planeras 250 000 nya bostäder. Samtidigt växer befolkningen med 380 000. Flera kommuner förändras radikalt.

Under strecket
Publicerad
Foto: Hasse Holmberg/TT, Tomas Oneborg/SvDBild 1 av 4

Grafik: Kalle Källström

Bild 2 av 4

Grafik: Kalle Källström

Bild 3 av 4

Grafik: Kalle Källström

Bild 4 av 4
Foto: Hasse Holmberg/TT, Tomas Oneborg/SvDBild 1 av 1
Foto: Hasse Holmberg/TT, Tomas Oneborg/SvD

Det blir under flera år en mycket hög byggnivå, och det finns förstås risk för överhettning

Det var bara ordet finansiering som saknades när länets Tillväxt- och regionplaneförvaltning på onsdagen släppte en rad framtidsprognoser för Storstockholm. Klart är att kraftiga demografiska förändringar just nu får länets 26 kommuner att planera för nya bostäder som aldrig förr.

Byggandet når enligt planerna en extrem topp 2019 och 2020, då länets kommuner sammanlagt vill påbörja 64 000 nya bostäder. Enbart under dessa två år planeras därmed lika mycket nybyggnadsvolym som färdigställdes i länet under den tre gånger längre perioden 2010–2015.

– Det blir under flera år en mycket hög byggnivå, och det finns förstås risk för överhettning eftersom vi samtidigt med nya bostäder också måste påbörja mycket stora infrastrukturprojekt i Stockholm, säger regionplaneringsrådet Gustav Hemming, C, politiskt ansvarig för Tillväxt- och Regionplaneenheten som sammanställt prognoserna med hjälp av SCB.

Annons
Annons

Grafik: Kalle Källström

Bild 1 av 2

Grafik: Kalle Källström

Bild 2 av 2
Grafik: Kalle Källström
Grafik: Kalle Källström

Bakgrunden är en väntad folkökning på hela 17 procent i Stockholms län 2015–2025. Till exempel växer gruppen utrikesfödda till 27 procent av länets invånare. Medan hälften av folkökningen beror på högre barnafödande, förklaras numer bara en tiondel av inrikes nettoinflyttning till Storstockholm. Till exempel finns sedan 2013 fler utrikesfödda i Stockholms län än inrikes födda från andra län.

De mest storskaliga byggplanerna skissas i Nacka kommun, där dagens bostadsbestånd ska ökas med hela 66 procent fram till 2030. För varje 100 befintliga bostäder i Nacka ska det alltså byggas ytterligare 66 enligt den senaste byggplaneringen.

Andra Stockholmskommuner som går mot snabb förändring när bostadsbyggandet exploderar är Upplands Bro, Järfälla, Värmdö, Vallentuna och Nykvarn. Alla dessa planerar för över 50 procent fler bostäder 2030 än idag. Men i reda tal planeras allra flest nya bostäder i Stockholm stad – 117 000 varav hälften i söderort.

Grafik: Kalle Källström
Grafik: Kalle Källström
Annons
Annons

Grafik: Kalle Källström

Bild 1 av 1

För Nacka är planerna 26 500, Huddinge 20 000, Järfälla 18 000, Solna 15 900 och Täby 12 800. Det handlar alltså om mycket omfattande byggnation. I genomsnitt ska dagens totala antal bostäder i Stockholms län öka med 33 procent inom 15 år.

En handfull kommuner går dock försiktigare fram: Byggplanerna i Lidingö och Danderyd motsvarar ”bara” 13 respektive 14 procent större bestånd 2030 än dagens. Andra som planerar relativt lite är Ekerö och Vaxholm.

– I Danderyd vet jag att det finns idéer om att tillsammans med Trafikverket däcka över E18 för att kunna bygga mycket mer än vad som framgår. Men det är ju viktigt att kommunerna själva får planera när och hur mycket de vill bygga, säger regionplaneringsrådet Gustav Hemming som inte vill riva upp principen om kommunalt planmonopol.

Grafik: Kalle Källström
Grafik: Kalle Källström

Att snabbt få ut de många unga invandrarna på arbetsmarknaden är ett ansvar som nu ligger på regering och riksdag.

Presentationen av de ganska omvälvande prognoserna berörde dock inte med ett enda ord hur finansieringen av 250 000 nya bostäder ska ske, men enligt Gustav Hemming förutsätter planerna fortsatt låga räntor.

Billig finansiering ska göra det möjligt för bland andra kommunala bostadsbolag att bygga hyresrätter med överkomliga hyror och för en stor del av allmänheten att låna till nya bostadsrätter.

– Vi tror på både bostadsrätter och hyresrätter. Det är ju stor efterfrågan och låga räntor, säger Gustav Hemming.

En viktig faktor för att minska risken för överhettning är, enligt Hemming, hur vi lyckas med att få in nyanlända i byggbranschen.

– Att snabbt få ut de många unga invandrarna på arbetsmarknaden är ett ansvar som nu ligger på regering och riksdag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons