Annons

Saluhallen som är mil efter övriga i Stockholm

Ostron och bubbel, italienska delikatesser eller ekologiska grönsaker. Stockholms saluhallar har ett brokigt utbud. Här får du koll på vilken som är bäst på vad – och vilken lokal som behöver ett lyft.

Under strecket
Publicerad

Interiör på Eataly och Söderhallarna.

Foto: Tomas Oneborg och Cecilia Österberg/IBL Bild 1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 2 av 2

1 / 6

Interiör på Eataly och Söderhallarna.
Interiör på Eataly och Söderhallarna. Foto: Tomas Oneborg och Cecilia Österberg/IBL

SvD guidar till Stockholms sex saluhallar:

En bit av hela världen – mitt i City

Foto: Hasse Holmberg/TT

Få ställen i Stockholm erbjuder ett så stort utbud som Hötorgshallen. Under lunchtid är här ett mindre inferno och det är nästan alltid fullt på sushihaket Tokyo Diner och på Carls deli, som serverar vällagad italiensk husman.

En trappa ner gör Izmirs kebab sin rätt riktigt bra, för att inte tala om La Gazelle där baguette eller pitabröd fylls med kött och egenvalda tillbehör som tabbouleh, hummus och vinbladsdolmar för ynka 70 kronor.

Den som är sugen på husman: Välj dagens hos Hellmans. Riktig ostexpertis finns hos Fromageriet. För att inte tala om Finska butikens utbud av delikatesser från andra sidan Östersjön.

Det som saknas i Hötorgshallen är sittplatser som delas mellan ställena, som i mathallar som K25 eller Teatern i Ringen. Då skulle man slippa stressa i sig maten från till exempel La Gazelle kring ett ståbord eller vid en rulltrappa.

Annons
Annons

Urban Deli Sveavägen

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

2 / 6

För matens fashionistas

Urban Deli Sveavägen
Urban Deli Sveavägen Foto: Tomas Oneborg

Urban Deli är för matintresserade vad en modebutik är för fashionistas.

Urban Delis koncept var unikt när de öppnade krog med tillhörande butik invid Nytorget för ett tiotal år sedan. I dag är matsaluhallen ett givet mål för många stockholmare.

Hos Urban Deli på Sveavägen finns bredden av de spetsiga delikatesserna så som rawfoodchoklad, fransk lyxläsk och koreanska tillbehör från restaurangen Arirang. Men också det vardagliga som mjölk, knäckebröd och Kalles kaviar.

Det finns kyldiskar med kött och skaldjur och en där kunden själva kan bygga ihop sin lyxsallad. Priserna är höga, en ta med-lunch går loss på runt 125 kronor men det är samtidigt välkomponerat i jämförelse med vad de vanliga matkedjorna erbjuder för några tior mindre. Här finns också bar och en rejäl restaurang.

Urban Deli är för matintresserade vad en modebutik är för fashionistas – upplägget är snyggt och den som handlar kan välja miljövänlig kasse att visa upp på stan istället för snabbköpets plastvariant.

Annons
Annons

Paradiset

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

3 / 6

Eko-butik för de medvetna

Paradiset
Paradiset Foto: Tomas Oneborg

Paradisets utbud påminner om Urban Delis, men med skillnaden att de på frukt- och gröntsidan är till cirka 75 procent ekologiska. Sedan de öppnade på Brännkyrkogatan har de växt med ett ställe i City, Sickla – och står nu i begrepp att öppna i Täby.

Konceptet är dock mer matbutik än saluhall och i söderbutiken är det fler kylskåp än vad det finns mänsklig kontakt över disk. Folk i området som väljer Paradiset gör det framför de konventionella matbutikerna – både Konsum, Hemköp och Ica finns ett stenkast bort.

En trappa upp på Brännkyrkogatan finns mattorget med bland annat en delidisk där dagens lunchlåda finns att köpa för 105 kronor. Här finns också egna kedjan Taku-Taku, med långsamlagad mat på veganska råvaror. Själva sittytan i sig är ganska omysig men det är omättligt populärt att komma hit under lunchtid.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1

4 / 6

Ett par ljusglimtar i trista Söderhallarna

Foto: Hasse Holmberg/TT

Tips: Ur ett matperspektiv, undvik helt nedre plan 4 där Filmstaden ligger.

Söderhallarna är, om man ser till hela stans alla hallar, en akilleshäl. Lokalerna är allt annat än trivsamma och i jämförelse med övriga nämnda saluhallar ligger detta mil efter. Men sedan staden sålde Söderhallarna förra året har den nya fastighetsägaren utlovat en nysatsning, som ännu är att vänta.

Tips: Ur ett matperspektiv, undvik helt nedre plan 4 där Filmstaden ligger. Det finns dock några ljusglimtar en trappa upp. Sopköket har en fin filosofi – de räddar råvaror som skulle slängas från matbutiker och lagar mat och pressar färsk juicer på.

Lulles kött och deli gör korv, och hängmörar sitt egna kött, Södercheesen har ett bra och digert ostutbud. Och en av stans bästa Systembolag ligger också här i byggnaden. Dessutom har Bun Meat Bun, ett populärt hamburgerställe som startade i Farsta Strand, en filial här. Samtidigt finns mycket kvar att önska av Söderhallarna. Om Ringens köpcentrum lyckades så pass bra med Teatern så kanske det finns potential även här?

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

5 / 6

Anstormning i de svårslagna lokalerna

Foto: Tomas Oneborg

Den italienska mathallen Eataly finns på ett 40-tal platser i världen. På vissa håll har konceptet gått bra, på andra sämre, till exempel stängde man nyligen i Köpenhamn den hallen som öppnats inuti köpcentrat Illum.

Stockholmsfilialen är däremot ett tecken på succé. Här har man till och med haft vakter som styrt kundflödet enligt en-in-en-ut-principen för att folkanstormningen varit så stor. Men så är också Eataly Stockholms lokaler svårslagna inuti vackra gamla K-märkta rum som tidigare huserade bion Röda Kvarn.

I bottenplan finns en grönsaksmarknad, butik, mozzarella-bar, brödkiosk, kött- och charkställe, en bar och restaurangen La Piazza med bordsservering. Det är liv och rörelse var du än vänder dig. Leverantören Bergfalk rattar även över disk-försäljning av fisk och skaldjur och kött. På övervåningen: en pizza och pastarestaurang samt ostdisk.

Eatalys produkter är förvånansvärt bra prissatta och i baren säljs prosecco för 85 kronor glaset, en spottstyver om man jämför med andra ställen i området. Dessutom finns en del svenska produkter i butikssortimentet, så som Husa-knäcke ägg från Sanda på Gotland.

Annons
Annons
Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

6 / 6

Brett utbud med smørrebrød i social topp

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nybroe smørrebrød är en liten juvel i sig – där gäster tar en liten dansk smörgås tillsammans med en öl för att sedan dra vidare.

Renoveringen av Östermalmshallen verkar ta tid. I den tillfälliga hall som byggts upp mitt på torget finns mycket att köpa över disk, men det flesta ställena säljer också lite av varje, till skillnaden från den typiska saluhallen där vissa kiosker specialiserar sig på en specifik produkt.

Till exempel så har Mellqvist allt från lunch-meze till fisk och skaldjur och kött. En minismörgåstårta om fem centimeter i diameter går loss på 65 kronor, men tre ostron och ett glas cava för 165 kronor från samma ställe är i sig ett fynd.

I Östermalmshallen finns generellt alldeles för få sittplatser, och få kiosker har känslan av kontinenten där man kan äta något över disk. Dock är Nybroe smørrebrød en liten juvel i sig – där gäster tar en liten dansk smörgås tillsammans med en öl för att sedan dra vidare. Och vad mer kan man egentligen kräva av ett tillfälligt bygge så som detta?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons