Annons

Stockholmsbörsen faller: ”Vi har ett högt riskläge nu”

Handlare på Wall Street på onsdagen.
Handlare på Wall Street på onsdagen. Foto: Richard Drew/AP

Tiderna för börsrekord som krossas på löpande band kan ha fått ett abrupt slut. När Stockholmsbörsen öppnade på torsdagsmorgonen följde den de fallande kurserna i USA och Asien.

– För mig är det ologiskt, det är inte konjunkturen det är fel på, säger Danske Banks strateg Mattias Sundling.

Publicerad

Johanna Kull, Avanza.

Foto: Erik Simander/TT Bild 1 av 1

Del 1 av 9

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion: Extrasändning om börsoron

Farhågorna för ett riktigt kursras kom på skam när Stockholmsbörsen och övriga Europabörser öppnade på morgonen efter de kraftiga kursfallen i USA och Asien.

Tidig eftermiddag ligger Stockholmsbörsens breda OMXS-index på en nedgång med 2,0 procent – det med bara någon timme kvar tills att börserna i USA slår upp för dagen.

Och förhandsindikatorerna pekar på att de amerikanska börserna kommer fortsätta nedåt.

– Terminerna visar att tech-bolagen kommer vara fortsatt känsliga, och fortsatta börsnedgångar är att vänta, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Bland bolagen visar förhandshandeln att Amazon backar med 1,8 procent, Netflix 1,7 procent och Facebook 0,7 procent. Börsindexen S&P 500, Dow Jones förväntas vid öppning backa 0,5 procent medan Nasdaq tros backa 0,7 procent.

– Generellt tror jag vi får vänta oss ganska stora förändringar under dagen med ganska så kraftiga svängningar. Men sådana kraftiga svängningar som börserna hade igår, det tror jag inte det blir, säger Johanna Kull.

Hur kommer de amerikanska börserna påverka Stockholm?

– Det är klart att det påverkar, USA-börserna är lokomotivet som leder världsbörserna. Men Stockholm är inte lika viktat mot tech-bolagen som nu går dåligt. Det är synd att det är så i vanliga fall eftersom de har haft en fantastisk utveckling, men just idag ligger det i den positiva vågskålen, säger Kull och fortsätter.

– Om det blir som förväntat med en mindre nedgång i USA så tror jag inte det kommer ha en större effekt på Stockholmsbörsen.

Johanna Kull, Avanza.
Johanna Kull, Avanza. Foto: Erik Simander/TT
Annons
Annons
Annons

Del 2 av 9

Nedgången på Stockholmsbörsen har varit bred, med idel röda resultat. Samtliga tungviktare faller, med de många konjunkturkänsliga verkstadsbolagen i front.

Volvo backar mest, minus 3,3 procent. SKF backade 2,3 procent, ABB 3,6 procent och Sandvik 2,2 procent. Alfa Laval är nere 1,9 procent, vid lunchtid.

Bland alla konjunkturkänsliga industribolag går det dock sämst för stålbolaget SSAB med en nedgång på 3,45 procent och stålföretaget Boliden som backar 3,9 procent.

Mest backar dock klädbolagen, som i samband med dåliga rapporter faller rejäl. Kappahl, som tidigare under dagen redovisat en sjunkande vinst för fjärde kvartalet, sjunker med 10 procent medan H&M:s aktie hade vid lunch backat knappa 4 procent.

Annons
Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Del 3 av 9

Foto: Henrik Montgomery/TT

De svenska storbankerna har också tappat på börsen. Dock fallen inte lika branta som marknaden i övrigt. Handelsbanken är under förmiddagen nere 2,2 procent, medan Swedbank backat 1,6 procent. SEB och och Nordea har bägge backat omkring 1,5 procent.

Sämst på Stockholmsbörsens Large Cap-lista går det för fiber- och pappersföretaget Ahlström-Munksjö, som backar 6,4 procent, och teknikbolaget Veoneer vars aktie vid lunchtid sjunkit med dryga 6 procent.

Även spelbolagen har gått ned kraftigt under dagen. Efter knappa två timmars handel har Betsson gått ned 2,8 procent, Kindred (där Unibet ingår) backat med 2,3 procent, och Cherrys kurs har sjunkit med 6,94 procent.

Annons
Annons
Annons

Legas ledare Matteo Salvini.

Foto: Christophe Ena / TT Bild 1 av 1

Del 4 av 9

Legas ledare Matteo Salvini.
Legas ledare Matteo Salvini. Foto: Christophe Ena / TT

Tidig eftermiddag visade Europas stora fortsatt röda resultat. Värst gick Moskvabörsen som hade backat 2,9 procent och London som backade 1,55 procent. Frankfurtbörsen visade sig att gå jämförelsevis bar, och låg strax efter klockan 14 på en 0,9 procentig nedgång.

I Italien handelsstoppades storbanken Monte dei Paschis efter ett kursras på nästan 6 procent i Milanobörsens inledande handel.

Den italienska regeringens pågående budgetbråk med EU tros vara en bakomliggande orsak till börsfallet och sedan vice premiärministern Matteo Salvini slog fast att Italiens koalitionsregering inte kommer backa från sin minst sagt expansiva budget har räntorna på de italienska statsobligationerna, skjutit i höjden samtidigt som bankaktierna faller.

– Det är helt klart negativt. Men i Italien har det ju varit politiskt kaos konstant sedan urminnes tider nästan, och de ekonomiska problemen är inte heller de nya. Men många bäckar små, säger SEB:s Esbjörn Lundevall.

De stora underskotten i Italiens omstridda budgetförslag trycker upp räntan på tioåriga italienska obligationer till 3,61 procent. Det kan jämföras med nivåer under 2 procent när den populistiska regeringen tog över makten i maj i år.

Bankerna riskerar nu att tvingas ta in nytt kapital för att inte bli insolventa, eftersom de nu sitter på statspapper värda omkring 390 miljarder euro vars värde faller snabbt.

Annons
Annons
Annons

Elisabet Kopelman

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

Del 5 av 9

Elisabet Kopelman
Elisabet Kopelman Foto: Anders Ahlgren

Elisabet Kopelman, makroekonom på SEB, tror att nedgången är kopplad till marknadens förväntningar på de långa räntorna.

– Vi ser att det faller mest i bolag som är känsliga för högre räntor. Vi ser också att det i första hand handlar om bolag som gått väldigt bra. Jag tror att man kan dra slutsatsen att det handlar mycket om en nervositet hos marknaden  för hur de långa räntorna ska utvecklas, säger Elisabet Kopelman.

Hur långvarig nedgången blir är för tidig att säga, menar hon.

– Man ska vara beredd på att börsen kan bli skakigare med ökad volatitilitet. Det är ingen spikrak resa uppåt som väntar. Snarare försiktig uppgång.

Annons
Annons
Annons

Mattias Sundling, Danske Bank.

Foto: Rickard_Larsson Bild 1 av 1

Del 6 av 9

Mattias Sundling, Danske Bank.
Mattias Sundling, Danske Bank. Foto: Rickard_Larsson

Mattias Sundling, senior strateg vid Danske Bank, menar att det inte finns en tydlig utlösande faktor till de breda kursnedgångarna världen över.

– Det finns en störtflod av händelser som kan påverka marknaden: brexit, handelskrig, Kina, enskilda bolagshändelser, men huvudproblemet tror jag är inflationen i USA, säger Sundling och fortsätter.

– Det var samma sak i februari när börsen föll, då hade de amerikanska långräntorna gått upp till 3 procent. Nu gick de upp igen, till 3,25 procent, vilket skapar oro bland techbolagen.

Varför drabbar det techbolagen hårdast?

– De bygger ofta på stora framtida intäkter, och stiger ränteläget blir värderingen av bolagen mer sårbar. Men jag tror inte vi ska missa skogen för alla träd – vi är fortfarande i en stark konjunkturcykel, en stark vinstcykel och värderingarna har kommit ned.

Sundling ser nedgången som en korrigering i en uppåtgående börstrend.

– Stigande räntor brukar ge ett bra kursläge, och en indikator på att ekonomin går starkt. Men under gårdagen gick de konjunkturcykliska bolagen dåligt, och de verkar fortsätta ned idag. För mig är det ologiskt, det är inte konjunkturen det är fel på.

Vilka sektorer kan gynnas av en nedgång?

– När räntorna höjs brukar det missgynna fastighetsbolag och gynna bankerna. Det gick det väl okej för bankerna igår, vilket kan bero på vad som händer i Baltikum nu, så det är möjligt att det hänger över de nordiska bankerna.

Sundling syftar till den så kallade Danske Bank-skandalen, där en internationell penningtvättshärva rullats upp i bankens estniska filial.

Annons
Annons
Annons

Helena Haraldsson på Carnegie Private Banking.

Foto: Carnegie Bild 1 av 1

Del 7 av 9

Helena Haraldsson på Carnegie Private Banking.
Helena Haraldsson på Carnegie Private Banking. Foto: Carnegie

Omvärldsstrategen Helena Haraldsson på Carnegie Private Banking, ser flera orsaker som tillsammans förklarar de fallande börserna i världen.

– Vi har ett högt riskläge just nu. Dels har vi ett handelskrig mellan Kina och USA som är i full sving. Vi har en räntetrend som är tydligt uppåtriktad. Det gör marknaden nervös. Samtidigt ser vi oro på tillväxtmarknadsbörser, säger hon.

Att det är techbolagen som drabbats hårdast är logiskt.

– Vi har haft en smal börsuppgång där det främst är techbolagen som gått bra. Driver man en uppgång ensam blir man sårbar och det är därför vi ser techbolagen falla.

För Sveriges del kan detta vara en fördel i rådande läge.

– Vi har ganska få techbolag. Vårt råd till investerarna är att man ska söka sig defensivt, säger Helena Haraldsson.

Annons
Annons
Annons

Esbjörn Lundevall

Foto: SEB Bild 1 av 1

Del 8 av 9

Esbjörn Lundevall
Esbjörn Lundevall Foto: SEB

Även SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall menar att höga räntor

– Man kan konstatera att det har varit lite skakigt på börsen ett tag. Efter en topp omkring den 3 oktober har det varit en tilltagande nervositet. De senaste dagarna har det funnits en ränteoro blandat med konjunktursoro.

Enligt Lundevall är det dock flera orsaker som kan ligga bakom kursfallen. 

– Vi har sett en enormt svag utveckling i flera länder, både när det kommer till valuta och börser, allt från Indonesien och Argentina till Turkiet. Och Trump har ju twittrat negativt om den amerikanska centralbankens höjning av räntorna, och att en president lägger sig i vad en centralbank gör, det tycker vi inte om.

Vilka kan gynnas av nedgången?

– Räntehöjningar ska vara positivt för bankerna, men nervositeten kring Danske Bank stör. Dåligt kommer det gå för konjunkturcykliska bolag, det är därför vi ser att Boliden och SSAB gått ned mest idag.

Annons
Annons
Annons

Maria Landeborn, Danske Bank

Foto: Hans Johansson Bild 1 av 1

Del 9 av 9

Maria Landeborn, Danske Bank
Maria Landeborn, Danske Bank Foto: Hans Johansson

Danske Banks sparekonom Maria Landeborn menar att börsnedgångarna i USA och Asien är normala efter långa uppgångar.

När Stockholmsbörsen öppnade låg nedgången runt förväntade 2 procent.

– Men det kan bli kraftiga kursrörelser under dagen. Sedan ska man komma ihåg att börsen i Stockholm tappade redan igår, så ytterligare 2 procent är mycket. Vissa aktier kan röra sig mer, som de konjunkturkänsliga exempelvis.

Att nedgången kommer bli långvarig tror inte Maria Landeborn.

– Amerikansk ekonomi går som tåget. Och de aktier som faller tyngst är även de som tidigare har gått bäst. Nu väntar en rapportsäsong i oktober som väntas visa fina resultat, säger hon till SvD:s Ekonomistudion.

– Tittar man på den amerikanska ekonomin så har de sänkt skatterna väldigt kraftigt i år, vilket ger ett enormt vinstlyft. De största effekterna har ännu inte ens synts, så konjunktursmässigt är det väldigt starkt. Sådana här sättningar kommer då och då, men att det här är ragnarök och början till slutet, det tror jag inte, fortsätter Maria Landeborn.

Efter reklamen visas:
Så klarar du ett börsras
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons