Annons

Börsen efter oljeattacken: Flygbolagen förlorare

Flygbolag som SAS är stora förlorare på börsen efter oljeattacken i Saudiarabien.
Flygbolag som SAS är stora förlorare på börsen efter oljeattacken i Saudiarabien. Foto: Christine Olsson/TT

Stockholmsbörsen öppnar nedåt på måndagsmorgonen, efter en helg som präglats av attacken mot ett oljefält i Saudiarabien.

– Stigande oljepriser blir ytterligare en motvind för den globala ekonomin, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Morningstars analyschef Jonas Lindmark.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

Morningstars analyschef Jonas Lindmark.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

Vid öppningen var storbolagslistan OMXS30 ner 0,7 procent, men återhämtade sig och är i skrivande stund ner 0,56 procent. Som helhet är börsen ner 0,5 procent.

Oljepriset ökade under natten upp till 71 dollar fatet. Ett visst lugn verkar ha infunnit sig på måndagsmorgonen, och priset ligger i skrivande stund runt 60 dollar. Prisökningen är givetvis goda nyheter för oljebolagen. Några stora vinnare är BP, vars aktie är upp 3,8 procent på Londonbörsen och Petrochina som är upp 6,2 procent på Hongkongbörsen.

Stora förlorare är flygbolagen. SAS aktie är på måndagsmorgonen ner 2,7 procent. På Shanghaibörsen har Air China tappat 1,96 procent, och British Airways ägare IAG har fått se aktien tappa 2,2 procent på Londonbörsen.

– I ett annat konjunkturläge hade attacken inte fått lika stora konsekvenser, men med pågående handelskrig och brexitoro blir stigande oljepriser ytterligare en motvind för den globala ekonomin, säger Jonas Lindmark.

Förändringen i oljepriset, som under natten till måndagen var så stor som 20 procent, är den största förändringen sedan Kuwaitkriget 1990, rapporterar Bloomberg. Trots det blir effekten på världsekonomin inte alls lika stor i dag som 1990, enligt Jonas Lindmark.

– Oljan är inte en lika stor del av ekonomin idag. Då hade stigande oljepriser mycket större effekt, säger han.

Dessutom gör den höga svenska skatten på fossila bränslen att påverkan här blir ännu mindre.

– I Sverige har vi en väldigt hög beskattning, och det gör att det procentuellt sett blir en mindre effekt på bolag som har sin verksamhet i Sverige, säger Jonas Lindmark.

Attacken verkar inte ha gett några större effekter på valutorna. Kronkursen är på måndagsmorgonen, liksom dollarn och euron, stabil. Ett undantag är valutor i oljeexporterande länder som ökar i värde, exempelvis är den kanadensiska dollarn upp 0,4 procent.

Morningstars analyschef Jonas Lindmark.
Morningstars analyschef Jonas Lindmark. Foto: Yvonne Åsell
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons