Annons

Bolag rusar på börsen efter cannabissatsning

Stockholmsbörsen öppnade igen på måndagsmorgonen.
Stockholmsbörsen öppnade igen på måndagsmorgonen. Foto: Erik Simander/TT

Stockholmsbörsen stiger tydligt i den inledande handeln. I fredags tvingades börsen stänga efter tekniska problem, men måndagen har hittills gått planenligt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Börsen får draghjälp av de överraskande starka amerikanska jobbsiffrorna från i fredags och positiva tongångar i handelskonflikten mellan Kina och USA under helgen. USA:s handelsminister Wilbur Ross uttryckte optimism om att kunna nå ett ”fas ett”-avtal med Kina denna månad.

Konjunkturkänsliga bolag som SSAB, Volvo, Autoliv och Sandvik toppar OMXS30 med uppgångar på 2,5–3,5 procent.

Under morgonen har lastbilsjätten Traton redovisat ett stigande rörelseresultat men samtidigt en sjunkande orderingång. Scania-ägaren flaggar samtidigt för ett mycket svårare marknadsklimat nästa år. Aktien backar cirka 1 procent.

Medicinteknikbolaget Quickcool meddelade sent i går kväll en ny strategi om att sadla om till holdingbolag för att investera i Europas cannabismarknad. Aktien rusar över 20 procent.

Swedish Match backar marginellt efter att ha fått en sänkt riktkurs från Jefferies, från 351 till 315 kronor.

Tidningen Börsveckan satte köp på SBB, Hemfosa, Arjo och Distit i lördagens nummer. Samtliga av aktierna handlas upp cirka 1–3 procent.

Det var i fredags förmiddag som Stockholmsbörsen stängdes. Ett omfattande haveri tvingade Nasdaq att släcka ner börserna i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Island och Baltikum.

Efter en febril aktivitet öppnade börserna igen kring 13-tiden, för att kort därefter åter släckas ner för andra gången på två timmar. Sedan kom beskedet att Stockholmsbörsen, som hade halvdag på grund av Allhelgonahelgen, inte skulle öppna igen förrän på måndag.

– Vi har jobbat hela helgen för att säkerställa att våra system fungerar normalt och ser fram mot att öppna som vanligt klockan 09, sade Erik Granström, pressinformatör på OMX Nasdaq inför måndagen.

Finns det några tecken på att ni utsatts för någon typ av cyberattack?

– Nej, det finns inget som tyder på det. Det rörde sig om ett tekniskt problem i vårt handelssystem som gjorde det svårt för börsmedlemmarna att ansluta till oss och därmed påverkade deras möjlighet att hantera ordrar, säger Erik Granström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons