Annons

Stockholmsbörsen på årshögsta – nära rekord

Den magiska gränsen är på väg att sprängas igen. Mitt i sommarstiltjen är Stockholmsbörsens breda index uppe på årshögsta – och mycket nära en notering på 600. En nivå den inte har varit uppe på sedan november 2017.

Under strecket
Publicerad

Arkivbild.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 2

Stockholmsbörsen närmar sig rekordnotering.

Foto: Richard Drew/TT Bild 2 av 2

Arkivbild.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 2

Stockholmsbörsen närmar sig rekordnotering.

Foto: Richard Drew/TT Bild 2 av 2
1/2

Arkivbild.

Foto: Linus Sundahl-Djerf
2/2

Stockholmsbörsen närmar sig rekordnotering.

Foto: Richard Drew/TT

Som mest under dagen var Stockholmsbörsens index OMXSPI uppe i 597,5 – den högsta nivån i år – men sedan vände den svagt nedåt igen och vid 17.30 låg den på 596,65.

Börsen stärktes på måndagen av starka rapporter från bland andra Veoneer, Mekonomen och Securitas.

– Vi har en urstark konjunktur. Just nu är vi inne i en väldigt stark period, och med fina resultat med Q2-rapporterna har börsen stärkts rejält, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Att den något överraskande vapenvilan mellan USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker efter onsdagskvällens möte i Washington, skulle ha en betydelse för börsens resultat tror inte Bornold.

– Det skrivs mycket om det, men jag tror inte det är något som påverkar ekonomin eller bolagen i nuläget. Vi har redan tullar och det kan vara rimligt att de omförhandlas. Detta känns som en politisk storm snarare än en ekonomisk.

Senast breda index var uppe på de här nivåerna var i november förra året, då också den rådande toppnoteringen på 601,5 sattes – även då efter ett starkt kvartal. Enligt Bornold är det sannolikt att det rekordet försvinner till hösten.

– Det är inte omöjligt att det blir en bra höst. Självklart spelar diverse statistik roll, samt de rapporterna som kommer in under sommaren om vi ska nå en ”all time high”. Men det finns alla möjligheter för börsen att nå toppnivån, och till och med klättra.

Men trots alla positiva toner på börsen finns det en del orosmoln.

– Det är klart att risken finns att konjunkturen viker av och investeringarna går ner, vilket får börsen på fall. Och konjunkturfallet kommer någon gång, men just nu i höst ser det inte ut att inträffa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons